spot_img
26.7 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 12, 2024
Altele
  AcasăExterneUriaș scandal diplomatic provocat de ambasadorul Chinei la Paris, legat de suveranitatea...

  Uriaș scandal diplomatic provocat de ambasadorul Chinei la Paris, legat de suveranitatea statelor foste sovietice

  Ucraina şi statele baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – şi-au exprimat consternarea după ce ambasadorul Chinei la Paris a pus la îndoială faptul fostele republici sovietice ar avea un statut reglementat şi că Crimeea face parte din Ucraina, relatează The Guardian, potrivit ziare.com.

  Ambasadorul Chinei la Paris, Lu Shaye, a fost întrebat vineri seara, într-un interviu televizat, dacă ar considera că peninsula Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, face parte din Ucraina în conformitate cu dreptul internaţional. „Chiar şi aceste ţări din fosta Uniune Sovietică nu au un statut efectiv, aşa cum spunem noi, în conformitate cu dreptul internaţional, deoarece nu există niciun acord internaţional care să concretizeze statutul lor de ţară suverană”, a spus Lu.

  Referitor la Crimeea, el a declarat: „Depinde de modul în care percepeţi această problemă. Există o istorie. Crimeea a fost a Rusiei la început. Hruşciov a fost cel care a dat Crimeea Ucrainei pe vremea Uniunii Sovietice”.

  Comentariile lui Lu au părut să ignore suveranitatea acestor ţări, în mod ironic inclusiv a Rusiei, care s-au recunoscut reciproc în mod oficial după dizolvarea Uniunii Sovietice şi care sunt reprezentate la Naţiunile Unite şi în organizaţiile europene de securitate.

  Franţa şi-a declarat duminică „solidaritatea deplină” cu toate ţările aliate afectate, despre care a spus că şi-au dobândit independenţa „după decenii de opresiune”.

  La rândul său, şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că aceste comentarii sunt „inacceptabile” şi că speră că nu reflectă poziţia oficială a Beijingului.

  Vadim Omelcenko, ambasadorul Ucrainei în Franţa, a declarat într-o postare pe Twitter: „Nu este loc pentru ambiguitate. Crimeea este Ucraina. Imperiul sovietic nu mai există. Istoria merge mai departe”.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: