spot_img
17.8 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 12, 2024
Altele
  AcasăCulturaExpoziție în Capitală a artistului plastic târgujian Mihai Țopescu

  Expoziție în Capitală a artistului plastic târgujian Mihai Țopescu

  Artistul plastic târgujian Mihai Țopescu va expune în Capitală. Vernisajul expoziției va avea loc la galeria Annart.

  ,,Joi, 24 noiembrie, avem plăcerea de a vă invita la vernisajul primei expoziții personale a artistului Mihai Țopescu, la Annart.
  Cunoscut mai ales pentru lucrările sale în sticlă, artistul propune acum o întâlnire între obiect – forme compacte inspirate de arhitectura populară – și imagini cheie ce produc împreună semnificații ce se contopesc și înghit reciproc, funcționând la nivel simbolic sub semnul unirii contrariilor, la fel ca nodul.
  “Nodal” include o serie de lucrări recente prin care artistul dezvăluie o întreagă metafizică românească dar și motive majore din arta universală. Mihai Țopescu propune prin nodurile lui din funii răsucite o incursiune printre arhetipuri, leagă și dezleagă semnificații, lăsând la indemâna privitorului cele mai divergente înțelesuri.
  Acest proiect special în care nodul este laitmotivul căutărilor sale artistice, caută o conciliere între o lume cu un substrat specific românesc și influențe din simbolistica universală, la fel cum nodurile se îmbină într-o încleștare ce dă naștere unui corp geometric perfect (ce marchează în mod constant creația artistului).
  Expoziția este curatoriată de Gigi Mihăiță şi poate fi vizitată în perioada 24 noiembrie – 7 ianuarie, de marți până vineri, între orele 13:00 – 19:00 sau sâmbătă între orele 11:00 – 16:00, în spațiul deja consacrat al Galeriei Annart”, au transmis organizatorii.

  Mihai Țopescu alege calea mai puțin umblată

  ,,NODAL
  Adjectiv: esențial, fundamental, de prim ordin, principal, de bază. Nodul este punctul zero, este locul de intersecție și trecere, este un prag. Doar drumul există, este alegerea, decizia asumată, este Karma, acțiunea care poate decide existența viitoare a individului, rezultatul căutărilor, rezultatul drumului prin viață, prin artă. Mihai Țopescu alege calea cea mai puțin umblată.
  Conform primei legi a lui Kitchhoff, cunoscută și drept legea nodurilor: suma algebrică a intensităților curenților electrici care se întâlnesc într-un nod de rețea este egală cu zero. Suma intrărilor (energie, talent, inspirație etc.) este egală cu suma ieșirilor (obiectul de artă și calitățile sale).
  Așa cum scara urcă și coboară în același timp, nodul leagă și dezleagă. Ambiguitatea simbolului este clasic prezentată în capitolul “Albeața balenei” din Moby Dick de Herman Melville prin vocea lui Ishamael. Nodurile lui Mihai Țopescu pot avea cele mai divergente înțelesuri pentru privitori, cele mai multe raportate la experiențele proprii. Artistul este asertiv dar și ambiguu în același timp.

  Mihai Țopescu reprezintă optimismul asistat de curaj și hotărârea asumată chiar și atunci când este în contracurent. Prin arta sa, Mihai Țopescu pune întrebări și dă posibile răspunsuri, încurajând privitorul să fie participativ în relația cu lucrările.
  Generic, realitatea este una singură, dar Mihai Țopescu știe că fiecare dintre noi avem realitatea noastră, filtrul personal prin care percepem lumea, iar arta lui funcționează ca un ghid care ne arată calea sau căile, posibil ori preferabil de urmat în raport cu tot ce se află în jurul nostru: realitățile politice, economice, pandemice, ecologice – nu în ultimul rând. Nu trebuie să renunțăm, trebuie să ne urmăm visul devenit viziune și scop fina”, a transmis curatorul expoziției Gigi Mihăiță.

  Mihai Țopescu a absolvit Universitatea de Arte Plastice “Ion Andreescu” (secția sticlă) din Cluj, iar în 1985 s-a specializat în cadrul Kunst Akademie Baden din Viena.
  Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Mihai Țopescu a modelat sticlă mai bine de trei decenii făcând parte din generatia ’80, generatie de aur a artei în sticlă. Dupa ’89, detine propriul studio de sticlă unde reușește performante in domeniul sticlei ca material de expresie plastică. In ultimii ani, își îndreaptă antentia către land art și sculptură în situ, trecând așadar de la incandenscenta cuptorului la instalații ce devin manifeste în sprijinul sustenabilității, continuându-și apoi travaliul artistic spre zona conceptuală.
  Artist complex ce aduce noutate prin fiecare capitol al operei sale, Mihai Țopescu a fost distins cu Ordinul Cultural oferit de preșendintele României, Premiul I și Premiul Național pentru Glass Design – sticlă, România, cu Medalia de Argint și Premiul Institutului American Interfatih, Philadelphia, SUA (1992), Premiul Salonului Național pentru Sculptură “Constantin Brâncuși”, Premiul Artelor Focului oferit de Uniunea Artiștilor Plastici (2003, 2004), Premiul pentru Arte Decorative UAP (2004, 2016) iar în 2022 i se acordă Premiul pentru Artă Plastică “Ion Andreescu” de către Academia Română.
  Artistul a fost și protagonistul unor filme artistice și documentare: Trap for The Sun (TVR, 1998), Anatomy of Glass (2010), SacriFace (Mihai Țopescu, Glass Studios -2013, 2015).

   

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: