spot_img
18.3 C
Târgu Jiu
miercuri, octombrie 4, 2023
Altele
  AcasăHeadlinesFost șef din CEO: Peșteana se închide și se pregătesc privații să...

  Fost șef din CEO: Peșteana se închide și se pregătesc privații să reia activitatea

  Un fost șef din Complexul Energetic Oltenia susține că o parte a activității miniere din companie va fi reluată sub o formă sau alta imediat după închidere. Gabriel Giorgi, fost membru al Consiliului de Supraveghere din Complexul Energetic Oltenia, a declarat că interesul este major în rândul privaților față de rezervele de cărbune existente la companie. Giorgi susține că la una din primele subunități care se vor închide, cea de la Peșteana, privații se pregătesc deja să reia activitatea, imediat după încetarea activității de către CEO. Acest lucru este prevăzut în Planul de restructurare și decarbonare.

  „Peșteana se închide și se pregătesc privații să reia activitatea. La fel se va întâmpla și la alte subunități unde se va trece la închdiere. CEO ar putea să folosească aceste cariere în continuare și să exporte cărbunele”, conform lui Gabriel Giorgi.

  Conform Planului de restructurare, la Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027, Cariera Pinoasa care se va închide în 2030, Cariera Roșiuța care se va închide în 2029 și Cariera Roșia care se va închide în 2030. După închidere, activitățile de ecologizare vor dura 1 an. După 2031 nu mai va mai exista activitate de minerit și producere de energie pe bază de cărbune în România.

  „Măsurile de restructurare care vizează închiderea/conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare: Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică. Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității. Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Inchidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră”, potrivit CEO.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: