spot_img
17.7 C
Târgu Jiu
luni, iunie 17, 2024
Altele
  AcasăCulturaMinisterul Culturii vrea din nou să cumpere „Cuminţenia Pământului“

  Ministerul Culturii vrea din nou să cumpere „Cuminţenia Pământului“

  Ministerul Culturii intenţionează să achiziționeze lucrarea „Cuminţenia Pământului“, sculptură realizată de Constantin Brâncuși, eventual în cadrul unei licitaţii. Până atunci, ar vrea ca sculptura să poată fi expusă. În 2016, statul român s-a angajat să cumpere Cuminţenia Pământului cu 11 milioane de euro, însă planul nu a fost dus până la capăt.

  „Îmi doresc să reexpunem Cuminţenia Pământului, pentru că indiferent cine e proprietar, rostul unei opere de artă este să fie în ochii oamenilor care îşi doresc să o vadă. Şi de aici a plecat discuţia mai departe. Sigur, ca să putem să ne punem un plan de a achiziţiona, trebuie să existe şi o intenţie de a vinde. Până în acest moment nu am avut o discuţie directă cu familia sau cu proprietarii şi cu reprezentanţii lor. Ne dorim o preţuire corectă a acestei opere de artă, dacă va fi ca statul român să intre în proprietatea ei”, a declarat Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.

  În 2016, ministrul Culturii de atunci anunţa că România va cumpăra „Cuminţenia Pământului“ pentru suma de 11 milioane de euro, cinci din bugetul statului şi restul din colectă publică. Din păcate, în urma colectei publice s-a strâns puţin peste un milion de euro, iar statul nu a reuşit să acopere diferenţa, aşa că sculptura nu a mai putut fi cumpărată.

  „Ca să mai facem o colectă publică trebuie să fim extrem de bine pregătiţi“

  Actualul ministru al Culturii a precizat că se poate organiza o nouă colectă publică: „Un mod simplu în care putem face acest lucru este să existe o licitaţie publică, deschisă, la care ministerul să-şi asume dreptul de preempţiune până la suma care poate să şi-o permită. Dincolo de asta, dacă altcineva din România vrea să o cumpere sau din străinătate, dar sigur condiţia este de a nu o scoate din ţară, noi ne putem retrage şi să o ia altcineva. Ca să mai facem o colectă publică trebuie să fim extrem de bine pregătiţi şi trebuie să fim extrem de convingători. Mesajele iniţiale au fost prost dirijate, prost făcute, ca dovadă că nu am reuşit să strângem decât un milion şi un pic (n.r. de euro) pe care i-am dat înapoi”, a mai anunțat Lucian Romașcanu.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!