spot_img
24.1 C
Târgu Jiu
sâmbătă, septembrie 30, 2023
Altele
  AcasăCulturaMitropolitul Olteniei va fi prezent la slujba de sfințire a unui lăcaș...

  Mitropolitul Olteniei va fi prezent la slujba de sfințire a unui lăcaș de cult din Gorj

  ÎnaltPreasfințitul Părinte Irineu, arhiepiscopul Craiovei și mitropolitul Olteniei, va participa duminică, 17 septembrie, la slujba de sfințire a Bisericii cu hramul Sf. Mare Mc. Gheorghe, din orașul Țicleni. Alături de acesta se va afla un distins sobor de preoți și diaconi.

  Din decembrie 2015, preot paroh este Dragomir Țicleanu și preot slujitor pr. Robert Ciucă. Lucrările de renovare au început în anul 2016, cu sprijinul Primăriei Țicleni și al enoriașilor. Au fost demarate o serie de lucrări de reabilitare și consolidare a Bisericii parohiale Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. A început amenajarea parcului bisericii, care este cel mai frumos parc din Țicleni. În anul 2017 au fost continuate lucrările de reabilitare a Bisericii Parohiale. Exteriorul lăcașului de cult a fost reparat. S-a întocmit proiectul de restaurare a picturii bisericii, atât la interior, cât și la exterior. Pictura acestui lăcaș de cult este de o frumusețe aparte, fiind realizată în frescă, dar fiindcă era deteriorată, avea nevoie urgent de restaurare. Anul 2018 a fost marcat de începerea lucrărilor de restaurare a picturii Bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Țicleni; frumusețea picturii a fost readusă la viață de către pictorii restauratori Andrei și Vlad Hasna. Lucrările au fost de durată, fiind finalizate după trei ani de zile. Fondurile au fost alocate parte de către Primăria Țicleni, fiind, de asemenea, primită finanțare și de la Consiliul Județean Gorj. Alte fonduri au fost strânse din donațiile oferite de enoriașii Parohiei Țicleni.


  „În luna februarie a anului 2020 au fost finalizate lucrările de restaurare a picturii bisericești, fiind recepționate de către o comisie a Mitropoliei Olteniei, cu calificativul «foarte bine». Pe 12 iulie 2020 trebuia să aibă loc resfințirea bisericii de către Înalt Preasfinția Sa Irineu, Mitropolitul Olteniei, dar, din cauza pandemiei de coronavirus, evenimentul a fost reprogramat pentru 17 septembrie 2023. În toată această perioadă, lucrările la lăcașurile de cult din Parohia Țicleni au continuat. Au fost achiziționate numeroase icoane, obiecte și odoare bisericești, pentru a înfrumuseța interiorul; curtea Bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost placată cu piatră decorativă adusă din Grecia; parcul bisericii a fost amenajat cu și mai multe plante decorative, arbuști ornamentali, flori și obiecte din ceramică, vase tradiționale oltenești si pergole. Evenimentul sfințirii este unul extrem de important pentru Parohia Țicleni“, a spus Dragomir Țicleanu, preotul paroh, alături de preotul slujitor Robert Ciucă.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: