spot_img
6 C
Târgu Jiu
luni, decembrie 11, 2023
Altele
  AcasăCulturaSpectacole în centrul Municipiului Târgu Jiu

  Spectacole în centrul Municipiului Târgu Jiu

  Începe ediția a XIX-a a Festivalului Jocului și Portului Popular pentru Tineret «Memorial Liviu Dafinescu». Festivalul omagiază o personalitate marcantă a artei scenice gorjene, regretatul profesor Liviu Dafinescu, fost director al prestigiosului Ansamblu Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.

  Deschiderea Festivalului are loc vineri 15 aprilie 2022 la ora 17.00, în Amfiteatrul din centrul municipiului Târgu Jiu, cu un spectacol susținut de către Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului”. Sâmbătă 16 aprilie 2022, începând cu ora 10.15 din Piața Prefecturii din Târgu Jiu va porni o paradă a portului popular la care participă toate ansamblurile folclorice prezente în Festival. Evenimentul va continua în Amfiteatrul din centrul municipiului Târgu Jiu cu prezentarea fiecărui ansamblu.

  Oaspeți din afara județului

  Trei ansambluri folclorice din afara județului nostru sunt prezente la eveniment la invitația Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
  Ansamblul “Miorița” din Vaideeni, prezent sâmbătă la Târgu Jiu se poate mândri cu numeroase premii naționale și internaționale. Cristina Irimescu, coordonatorul Ansamblului “Miorița” este cea care muncește și merge cu tinerii la diverse manifestări. Primăria Vaideeni a investit permanent financiar în susținerea folclorului și tradițiilor, iar acest lucru se vede în rezultatele obținute la concursuri. Membrii ansamblului vor pune în scenă un obicei care încă se mai ține în zona lor de Sânziene.

  Grupul folcloric „Brâulețul“ din Celaru, Dolj, pregătit de Ionel Garoafă, Maestru coregraf la Ansamblului Artistic Profesionist “Maria Tănase” din Craiova, ne va încânta cu ținuta impecabilă: port popular, opinci în picioare, ipingeaua purtată cu mândrie pe umeri. Membrii de la “Brâulețul” ne vor prezenta în afara concursului mai multe dansuri din zonă. Ansamblul a fost înființat în anul 1977 și a fost renumit pentru Grupul Vocal Bărbătesc care prin repertoriul pus în scenă a fascinat publicul din țară cât și de peste hotare.

  Cel de al treilea ansamblu invitat în afara concursului este “Bordeiașul” din Baia de Aramă, condus de Georgeta Corlan Enache. Fiind cu câteva zile înaintea Sfintelor Sărbători Pascale, coordonatorul ansamblului a dorit să prezinte publicului din Târgu Jiu prezent la Festivalul “Liviu Dafinescu” un concert de pricesne. Acestea sunt cântate cu precădere în bisericile parohiale de către credincioși, iar în ultimul timp au devenit parte a repertoriului multor artiști populari consacrați care au depus eforturi considerabile pentru culegerea, adaptarea și păstrarea lor.

  Cea care prezintă spectacolele din festival este Olivia Mircea Dafinescu, nepoata lui Liviu Dafinescu, ea însăși o talentată interpretă la acordeon.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: