spot_img
20.3 C
Târgu Jiu
vineri, mai 24, 2024
Altele
    AcasăNationalDeliciul mesei de Paște: Cozonacul cu nucă

    Deliciul mesei de Paște: Cozonacul cu nucă

    Cozonacul cu nucă se numără printre cele mai dorite delicatese tradiționale de pe masa de Paște, gospodinele dorind să impresioneze cu o rețetă perfectă, fie ea clasică sau inovatoare.

    Pregătirea cozonacului cu nucă necesită efort și atenție, iar respectarea cu sfințenie a rețetei este cheia către succesul anticipat de toți cei prezenți la sărbătoare. Un moment de mare plăcere pentru cei nerăbdători este reprezentat de clipa în care cozonacul este scos din cuptor și este savurat proaspăt. Aroma îmbietoare a cozonacului cu nucă pare să te transporte înapoi în timp, amintind de bucuriile copilăriei, făcându-l astfel rețeta perfectă pentru a fi savurat la Paște.

    Ingrediente pentru aluat:

    • 1 kg de făină 000
    • 50 g drojdie proaspătă sau 14 g uscată
    • 350 ml (max. 400 ml) lapte călduț
    • 250 g zahăr
    • 4 ouă
    • 150 ml ulei sau 100 ml ulei și 100 g unt topit
    • 3 plicuri zahăr vanilat sau două lingurițe extract sau miezul de la o pastăie de vanilie
    • coajă rasă de la 2 lămâi și o portocală
    • 15 g sare

    Mod de preparare a cozonacului pufos cu nucă:

    • Făina se cerne de trei ori, apoi se face o adâncitură în mijlocul vasului și se adaugă laptele, împreună cu zahărul și zahărul vanilat, pe foc mic, amestecând până când zahărul se topește, fără a fi lăsat să fiarbă.
    • Drojdia se amestecă cu puțină făină deasupra și se lasă timp de 10 minute.
    • Gălbenușurile se freacă cu sarea, apoi se adaugă coaja de lămâie și compoziția rezultată se adaugă în vasul cu făină. Se toarnă și restul de lapte și se amestecă până la omogenizare.
    • Se toarnă uleiul în fir subțire, frământând continuu. Dacă este necesar, se adaugă mai mult ulei.
    • Timpul ideal de frământare este de 30 de minute. Se acoperă vasul și se lasă la căldură pentru dospit.

    Ingrediente pentru umplutură:

    • 300 g rahat colorat (opțional)
    • 150 g nucă
    • 100 g zahăr
    • 50 g cacao

    Mod de preparare a umpluturii pentru cozonacul cu nucă:

    • Cât timp aluatul dospește, se bat albușurile spumă cu zahărul, apoi se adaugă nucă, cacao și se amestecă bine. Miezul de nucă poate fi tăiat în bucăți mai mari sau mărunt pentru o textură mai fină a umpluturii.
    • Aluatul dospit se împarte în două bile, care la rândul lor se împart în două. Fiecare bilă de aluat se întinde pe un blat uns cu ulei și se adaugă umplutura. Se rulează apoi fiecare foaie și se împletesc două câte două. Se pun în tăvi tapetate cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut. Înainte de a fi introduse în cuptor, se ung cu gălbenuș de ou și se presară zahăr.
    • Coaceți la foc mediu spre mare primele 15 minute, apoi reduceți focul și coaceți timp de aproximativ o oră.
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: