spot_img
20.5 C
Târgu Jiu
joi, iulie 25, 2024
Altele
  AcasăNationalGuvernul interzice cumpărarea și folosirea de programe antivirus din Federația Rusă

  Guvernul interzice cumpărarea și folosirea de programe antivirus din Federația Rusă

  Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege privind protecţia sistemelor informatice ale autorităţilor şi instituţiilor publice în contextul invaziei declanşate de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, anunță agerpres.ro.

  Potrivit unui comunicat al Executivului, proiectul de lege stabileşte cadrul juridic şi instituţional necesar în vederea interzicerii în România a achiziţionării şi utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice, de la nivel central şi local, a produselor şi serviciilor software de tip antivirus cu provenienţă din Federaţia Rusă.

  Guvernul precizează că, în cazul în care există deja astfel de servicii deja achiziţionate şi/sau instalate, acestea vor fi deconectate şi/sau dezinstalate, cu sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Autorităţii pentru Digitalizarea României, Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

  „Măsura a fost luată în contextul în care specialiştii avertizează că prezenţa software-urilor ruseşti de tip antivirus reprezintă o vulnerabilitate la adresa securităţii cibernetice a autorităţilor şi instituţiilor româneşti. Tendinţa tuturor statelor membre ale Uniunii Europene este de a emite recomandări sau acte normative care impun propriilor instituţii publice să schimbe soluţiile antivirus dacă le folosesc pe cele care provin direct sau indirect din Federaţia Rusă, deoarece există riscul ca Rusia să exploateze aceste soft-uri într-un atac cibernetic”, se arată în comunicat.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!