spot_img
5.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăNationalIstoria gambling-ului de care știm

    Istoria gambling-ului de care știm

    Istoria omului este strâns legată de istoria gambling-ului, deoarece oricât de mult am merge înapoi în timp se pare că tot există semne care să arate că grupuri de persoane s-au strâns împreună pentru a paria într-un mod sau altul. Chiar dacă nu vom lua fiecare semn care ne indică detalii despre gambling sau despre evoluția sa, vom încerca să vedem care au fost câteva îmbunătățiri importante aduse de-a lungul timpului. În prezenț există o multitudine de jocuri și cazinourile au evoluat foarte mult, având inclusiv jocuri ruletă, jocuri la aparate, poker etc.

    Primele semne pe care le cunoaștem

    Printre primele dovezi pe care le avem că oamenii pariau încă din timpurile străvechi datează încă din anii 2300 înainte de Cristos. Aceste dovezi provin din China Antică unde anumite bucăți de țiglă aveau găuri în mijloc și erau folosite la clasicele jocuri de noroc. Scrierea chineză “Book of Songs” se referă la scrierea pe lemn care sugerează că acele bucăți de țigle se poate să fi făcut parte dintr-un joc precum loteria din ziua de azi. Există câteva evidențe și cu privire la jocul de Keno apărut prin anii 200 atunci când s-a construit și Marele Zid Chinezesc. Loteriile au continuat să fie folosite chiar și cu scop civic, dovadă fiind facultățile Harvard și Yale care au apărut datorită fondurilor din loterii și continuă să existe și în prezent.

    Barbut în vremea imperiului Roman

    Poetul grec Sofocles a susținut faptul că zarurile ar fi fost inventate de un erou mitologic în timpul asediului Troiei. De fapt, scrierile sale din jurul anilor 500 sunt primele care menționează despre folosirea zarurilor. Deși știm faptul că zarurile existau cu mult timp înainte ca acest poet să scrie despre ele, întrucât există o pereche de zaruri care datează încă din anii 3000 înainte de Cristos, însă lucrul cert este că grecilor și romanilor le-au plăcut jocurile de noroc.

    Toate formele de gambling, inclusiv jocurile cu zaruri, au fost interzise în vechiul oraș Roma și o amendă trebuia plătită de către cel prins care reprezenta de 4 ori valoarea pe care acesta a pariat-o. Ca rezultat al acestei reguli, cetățenii romani au inventat primele monede false folosite doar la jocurile de noroc, astfel că atunci când erau prinși de către gardieni că jucau jocuri de noroc puteau să explice că se joacă doar de distracție și nu pe bani reali.

    Jocuri de cărți în China

    Majoritatea cercetătorilor sunt de acord cu faptul că primele cărți de joc au apărut în secolul al 9-lea înainte de Cristos în China, chiar dacă regulile după care se jucau aceste jocuri au fost pierdute de-a lungul istoriei. Unii sugerează faptul că acele cărți erau folosite și pentru joc în sine și pentru a paria, exact ca și cărțile de joc de astăzi pentru copii, în timp ce alții cred că acele cărți au fost primele semne ale jocului de domino. Cu siguranță că acele cărți nu seamănă absolut deloc cu pachetul de 52 de cărți de poker folosit astăzi.

    Baccarat în Italia și Franța

    Printre primele jocuri care au apărut în cazinourile din lumea de azi este jocul de Baccarat, prima versiune a sa fiind menționată în anii 1400 înainte de Cristos atunci când au migrat din Italia în Franța. Chiar dacă acest joc datează de foarte mult timp, a fost nevoie de câteva sute de ani și câteva evoluții tehnologice până ce s-a ajuns la jocul de Baccarat din ziua de azi. Chiar dacă jocul a suferit foarte multe schimbări de-a lungul timpului, versiunea standard jucată în cazinouri în toată lumea a apărut prima dată în Cuba din Anglia, apoi în Statele Unite cu câteva mici schimbări ale regulilor de joc în timp. Chiar dacă Baccaratul este un joc mai mult de spectator decât de jucător este prezent în fiecare cazino din cauza popularității sale în rândul jucătorilor cu mulți bani.

    Blackjack de-a lungul timpului

    Unii sugerează că prima versiune a jocului de Blackjack a apărut dintr-un joc spaniol numit ventiuna(21) deoarece acest joc a apărut într-o carte scrisă de autorul Don Quixote în 1601. Sau s-ar putea să fi fost jocul trente-un(31) din 1570 sau chiar quinze(15) din Franța. Cu toate aceste povești atât de vechi, inventatorii acestui joc au fost foarte rar amintiți în scrierile vechi. Jocul francez de 21 din secolul 17 este cu siguranță un predecesor direct al jocului modern de Blackjack și este primul joc care a apărut în Statele Unite din Franța. Numele “Blackjack” a fost o inovație americană datorită promoțiilor din cazinourile Nevada din 1930. Pentru a atrage și mai mulți jucători, au fost puse plăți de 10 la 1 din suma pariată dacă jucătorul câștiga cu o pereche de Jacks negri de ghindă sau de pică împreună cu o pereche de ași de pică. Această ofertă nu a rezistat prea mult, însă numele i s-a păstrat și în ziua de azi.

    Mica ruletă în Paris

    Ruleta după cum este cunoscută în ziua de azi a apărut prima oară în casele de pariuri din Paris, unde jucătorii erau familiarizați cu bine cunoscuta ruletă americană din prezent. A fost nevoie de încă 50 de ani până când s-a găsit și variația de ruletă europeană cu un singur zero pe roată, iar generațiile de jucători de ruletă pot să fie recunoscători pentru aceasta. Începând cu secolul 19 ruleta a crescut în popularitate, iar atunci când faimosul cazino din Monte Carlo a adoptat și el ruleta europeană a început să se răspândească în toată Europa și în alte părți ale lumii, chiar dacă americanii au rămas la ruleta americană.

    Concluzie

    În cazul în care nu știai, jocurile de noroc nu sunt ceva nou. De fapt, acestea sunt printre cele mai vechi invenții ale oamenilor. Unele jocuri datează de câteva mii de ani, în timp ce altele au apărut mult mai târziu și s-au răspândit mai greu. Bineînțeles, primele variante ale acestor jocuri nu seamănă aproape deloc cu cele din prezent. Totuși, multe jocuri au astăzi foarte multe variații din care să alegi.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: