spot_img
15.1 C
Târgu Jiu
vineri, mai 24, 2024
Altele
  AcasăNationalSenatul a adoptat legea: Fugarii vor plăti nota de plată pentru aducere...

  Senatul a adoptat legea: Fugarii vor plăti nota de plată pentru aducere acasă

  Într-un vot unanim, Senatul a adoptat un proiect de lege crucial privind responsabilitatea financiară a fugariilor în fața statului. Această inițiativă legislativă vizează să reglementeze recuperarea costurilor asociate cu aducerea lor în țară, în cazul în care aceștia se sustrag de la urmărirea penală sau de la judecată.

  Conform acestui proiect de lege, persoanele căutate la nivel internațional, pentru care s-au emis mandate europene de arestare, precum și cei care au fugit din afara granițelor Uniunii Europene și pentru care este în curs de desfășurare procedura de extrădare, vor fi obligate să suporte cheltuielile cu aducerea lor înapoi în țară.

  Mai mult decât atât, proiectul prevede că acești fugari vor trebui să suporte și costurile de judecată în cazul în care sunt condamnați definitiv. În situația în care sunt achitați, aceste costuri rămân în sarcina statului.

  În cazul în care un fugariu se sustrage de la executarea pedepsei, cheltuielile aferente aducerii sale înapoi în țară vor putea fi recuperate printr-o acțiune în instanța civilă, inițiată de ministerul care a suportat aceste costuri.

  Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a subliniat că în anul 2023, România a cheltuit aproximativ 10.025.000 de lei pentru aducerea a 803 fugari. Până la data de 9 aprilie 2024, au fost aduși înapoi în țară 233 de fugari.

  După adoptarea de către Senat, inițiativa legislativă intră la Camera Deputaților, care este for decizional.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: