Agenția de Protecția Mediului Gorj a realizat în teren, la Motru, măsurători ale calității aerului, în perioada 17-23 martie.
S-a verificat existența în atmosferă a dioxidului de sulf, dioxidului de azot, a hidrogenului sulfurat, a amoniacului, a benzenului, a toluenului și chiar a unor particule de suspensie. Rezultatul verificării APM a fost unul neașteptat de bun. Asta nu oprește însă, persoanele de rea credință din municipiu sa reclame in continuarea poluarea orașului, săgețile fiind trimise chiar spre UATAA Motru, unde a fost chemata azi Garda de Mediu.
Menționăm că, verificarea în teren a APM Gorj a avut la bază zecile de reclamații răutăcioase, transmise pe email instituției de control, ori prin petiții scrise neasumate(persoanele reclamante din aceste adrese neexistând în fapt).
Aceste reclamații au miza de a închide UATAA Motru ori de a crea și mai mari probleme acestei societăți care furnizează agentul termic și apă caldă in sistem centralizat pentru municipiul Motru.
Autolaboratorul specializat, în vederea monitorizării calității aerului, a fost, de altfel, amplasat într-o zona centrală a municipiului, aglomerată, chiar începând cu data de 17 martie. Timp de șapte zile, non-stop, a măsurat mai mulți parametri ai aerului, care se regăsesc în informarea din 25 martie a APM Gorj.
Pentru indicatorul dioxid de sulf, conform raportului, nu s-au înregistrat depășiri ale valorii limită. Valoarea maximă înregistrată a fost de 75,76 ug/mc, valoarea limită fiind de 350 ug/mc.Un alt parametru care speria populația, adică prezența dioxidului de azot în atmosferă, a fost într-o valoare destul de mică, neputând probleme populației. Indicatorul CO(monoxid de carbon) a fost și acesta în limite scăzute, valoarea maximă înregistrată fiind de 1,75 mg/ mc, nefiind înregistrate depășiri ale valorii limită.
Este adevărat că pentru indicatorul particule în suspensie s-au înregistrat trei depășiri ale valorii limită, în data de 19 martie, fapt datorat, se pare, nisipului saharian care s-a abătut și asupra României, în această perioadă.
În concluzie, se poate spune că există calitate a aerului la Motru, chiar mai bună decât în alte localități din Gorj, asta contrar celor aruncate în mod intenționat in spațiul public. Dacă ținem cont că zona Motru este una minieră unde își desfășoară activitatea mai multe cariere de suprafață, chiar și cea mai mare carieră a CEO, Roșiuța, dar și o centrala pe cărbune și păcură care asigura agentul termic și apă caldă pentru municipiu,calitatea aerului este optimă.
Primăria Motru a susținut acest demers al APM Gorj, tocmai pentru a clarifica, o dată pentru totdeauna, situația cu privire la calitatea aerului din zonă, a calma populația dar și pentru a cunoaște exact cum stă orașul și la acest capitol.