Cu două săptămâni înainte de Paște, ANSVSA a emis o atenționare care conține un set de reguli pentru acei crescători de animale care fie vând miei vii în piețe și oboare, fie sacrifică animale la cerere. În această perioadă medicii veterinari acționează pentru protejarea sănătății și respectarea intereselor consumatorilor, prin activitatea specifică de monitorizare și control a siguranței alimentelor și a sănătății animalelor. Conducerea ANSVSA a transmis structurilor teritoriale setul de acțiuni care urmează a fi întreprinse la nivel național, pentru a asigura românilor produse alimentare sigure.
Controalele urmăresc respectarea condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din toate târgurile de animale, piețele agro-alimentare, unitățile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare și unitățile de alimentație publică.
Pentru comercializarea cărnii de miel se impune respectarea următoarelor reguli:
– loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare însoțite de certificat sanitar veterinar;
– carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spațiile amenajate temporar, se obține numai la cererea directă a consumatorilor și numai după efectuarea examenului ante și post mortem, neputând fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar;
– marcarea carcaselor de miei se realizează cu respectarea prevederilor legale referitoare la marcarea și certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman (sursa: agrointel.ro)