spot_img
25 C
Târgu Jiu
sâmbătă, iunie 15, 2024
Altele
  AcasăNews AlertTablouri de Nicolae Grigorescu, prezentate publicului în premieră după restaurare

  Tablouri de Nicolae Grigorescu, prezentate publicului în premieră după restaurare

  Expoziţia „Nicolae Grigorescu – Pictor al ethosului românesc” va fi deschisă publicului începând cu 15 mai, când se împlinesc 185 de ani de la naşterea artistului şi până pe 17 septembrie, anunță news.ro. Expoziţia cuprinde peste 120 de lucrări de pictură din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României, multe dintre acestea, de mari dimensiuni, fiind expuse foarte rar sau prezentate acum pentru prima dată publicului în urma restaurării la care au fost supuse, anunţă instituţia.

  Acestor lucrări li se adaugă din colecţia Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” veşminte ţărăneşti şi obiecte cu caracter decorativ precum şi 83 de fotografii realizate în timpul cercetărilor realizate între 1925-1936 de echipa profesorului Dimitrie Gusti în localităţi rurale din România.

  La 185 de ani de la naşterea lui Nicolae Grigorescu, evaluarea moştenirii sale artistice s-a oprit la lucrările ce pot fi asociate exprimării unui ethos naţional pe care atât contemporanii pictorului cât şi generaţiile care au urmat l-au sesizat şi apreciat. De aceea, lucrările sale sunt acompaniate de o selecţie de citate din scrierile ce privesc opera sa pe întreg parcursul secolului XX, de la Nicolae Iorga la Andrei Pleşu.

  „Deşi i s-a reproşat uneori faptul că nu a pictat decât partea frumoasă a vieţii la ţară, din care orice trimitere la problemele sociale lipseşte, opţiunea lui Grigorescu are legătură cu identificarea unor teme în care conaţionalii au regăsit esenţa unui spirit naţional, cuprins în redarea naturii generoase a acestei ţări, a frumuseţii portului ţărănesc şi a scenelor câmpeneşti cu rezonanţe în conştiinţa colectivă a poporului român” consideră dr. Călin-Alexiu Stegerean, directorul general al MNAR.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!