spot_img
2.5 C
Târgu Jiu
duminică, decembrie 3, 2023
Altele
  AcasăHeadlinesConstantin Ștefan cere modificarea Planului de restructurare a CEO

  Constantin Ștefan cere modificarea Planului de restructurare a CEO

  Constantin Ștefan

  Statul ar trebui să vândă 20% din Complexul Energetic Oltenia (CEO), potrivit Comisiei Europene. Un oficial al statului român cere, însă, modificarea Planului de restructurare a CEO, prin renegocierea, de către România, a PNNR. Solicitarea îi aparține secretarului de stat în Ministerul Energiei, gorjeanul Constantin Ștefan, reprezentant al Partidului Social Democrat (PSD).

  Comisia Europeană a publicat, recent, Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia. Acesta prevede ca, până în luna decembrie 2026, să fie vândut un procent de 20% din CEO. Potrivit Planului, grupurile pe bază de cărbune vor fi închise treptat. Vor fi păstrate în rezervă după 2026 două blocuri energetice la Rovinari și unul la Turceni. În Planul de restructurare se vorbește despre ajutorul de stat și despre noile investiții.  Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene: „Comisia a constatat că ajutorul este adecvat, deoarece abordează atât problemele de lichiditate ale societății, cât și pe cele legate de solvabilitate. În special, Comisia a constatat că România va fi remunerată în mod corespunzător pentru ajutor. În acest sens, remunerația statului va fi realizată prin câștiguri nete pozitive preconizate, care vor face să crească valoarea participației publice în CE Oltenia, și prin cesionarea până în 2026 a cel puțin 20 % din acțiunile deținute de stat, astfel cum se prevede în planul de restructurare.”

  Punctul de vedere al secretarului de stat

  „Având ca punct de plecare dezbaterea de Joi, 28.04.2022 din #ComisiaENVI a Parlamentului European, România ca stat membru european beneficiază ‘ACUM’ de toate premizele să solicite cât mai repede modificarea PNRR-ului pe componenta C6-Energie, astfel încât:

  -să stopeze închiderea prin dezafectarea grupurilor energetice pe cărbune de la Complexul Energetic Oltenia în 2022, 2025 şi 2029 respectiv

  – să amâne adoptarea ‘legii decarbonării până la 30 iunie 2022’ prin care se stabilesc sumele ce vor reveni societăților pentru dezafectarea grupurilor şi închiderea exploatărilor miniere.

  La această ședință, față de noile evoluții ale războiului şi crizei energetice, europarlamentarul Peter LIESE (PPE, DE) a remarcat că îndepărtarea de importurile rusești de energie ar însemna că, cărbunele European ar putea să joace un rol mai important „în următorii doi sau trei ani”.

  Frans Timmermans a răspuns #reiterând, „că este logic ca unele state membre să-și reconsidere planurile de a folosi gazul ca un combustibil de tranziție, pe măsură ce se trece de la cărbune la regenerabile, recunoscând că aceste state membre ar putea să folosească cărbune pentru o perioadă de timp mai lungă decât au planificat…”

  ????️Menținera activității la CE Oltenia câțiva ani în plus este deosebit de importantă pentru continuarea asigurării securității energetice a României.

  ????️Modificarea P.N.R.R.-ului şi amânarea punerii în aplicare a Planului de restructurare al CE Oltenia, nu înseamnă stoparea investițiilor în sursele regenerabile, ci continuarea independenței energetice atât a Statului Român cât şi a Europei care se confruntă cu o penurie de resurse energetice primare (cărbune şi gaze).

  ????️Toți factorii de decizie trebuie să îşi unească forțele pentru a păstra în funcțiune toate grupurile energetice pe cărbune până când nu vom fi siguri că noile grupuri pe gaz construite nu vor asigura aceeași eficiență, siguranță şi securitate energetică SEN-ului.”, conform unei postări a secretarului de stat Constantin Ștefan, care își motivează solicitarea chiar prin anunțurile de ultimă oră ale Comisiei Europene, cu privire la energia pe bază de cărbune.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: