spot_img
21.3 C
Târgu Jiu
marți, iunie 25, 2024
Altele
  AcasăHeadlinesConstantin Ștefan: „Soluția pentru scăderea prețului la energie există şi a fost...

  Constantin Ștefan: „Soluția pentru scăderea prețului la energie există şi a fost testată şi în trecut”

  Constantin Ștefan, secretar de stat din partea PSD Gorj în Ministerul Energiei, a expicat, cu lux de amănunte, care este soluția pentru scăderea prețului la energie. El spune că aceasta există şi a fost testată şi în trecut, dar trebuie pregătită legislația, acum, dacă partidele PNL și UDMR vor fi de acord cu PSD, în această privință.
  „Se discută tot felul de soluții: de la supraimpozitarea profitului trader-ilor şi/sau a furnizorilor, reducerea kW cu preț plafonat la scăderea taxelor pe care statul le încasează…din punctul meu de vedere nu vor duce la stoparea creşterii prețurilor la energie, ci va fi un alt experiment eşuat la care statul Român va plăti cu vârf şi îndesat mult timp.
  Soluția este de a reveni, pentru o perioadă determinată de timp, la preț REGLEMENTAT PARȚIAL, pe care îl ştim că va da roade, respectiv 70% reglementat (cu o marjă de profit prestabilit) combinat cu 30% preț din piața concurențială sau 80% cu 20% şi asta se poate aplica cel mai devreme din ianuarie 2023, dacă ne hotărâm să pregătim legislația de acum.” a scris Constantin Ștefan pe pagina sa de socializare.
  „Pentru anul 2022 nu mai este timp”
  Secretarul de stat în Ministerul Energiei spune, însă, că abia din 2023 se vor vedea rezultatele:
  „Pentru anul 2022 nu mai este timp, energia fiind deja contractată în procent foarte mare până la sfârşitul anului.
  Dacă ieri pe PZU_ IBD 20 s-a tranzacționat cu 3600 lei/MWh, sunt sigur că la iarnă vom vedea prețuri astronomice, poate şi de 2-3 ori mai mari pentru că Europa/România este deja în corzi.
  Franța ia în calcul să naționalizeze EDF, probabil să îi fie mai facilă introducerea prețului reglementat, obținând din nou controlul asupra celui mai mare producător de energie.
  Soluția trebuie adoptată urgent, pentru a mai putea salva anul 2023 astfel încât, populația şi economia, care deja sunt vlăguite, să mai poată supraviețui şi să mai avem locuri de muncă.
  Această soluție va fi sigur îmbrățişată şi de ‘operatorii de distribuție’ care sunt, în momentul de față, spre finish cu totul.” a explicat Constantin Ștefan.
  Soluția există, mai trebuie voința politică
  Constantin Ștefan spune, cu subiect și predicat, că soluția există, mai trebuie, însă, ca cele trei partide de la guvernare să se pună de acord, pentru a armoniza legislația în acest sens. Pleduaria sa se încheie, de altfel, cu un apel public adresat partenerilor de guvernare, PNL și UDMR.
  „În anul 2020 sem. II, prețul reglementat pentru cei 4 mari producători la care statul român este acționar a fost:
  Hidro – 115 lei/MWh; Nuclear – 182 lei/MWh; OMVPetrom – 226 lei/MWh si CE Oltenia – 249 lei/MWh. Sigur acum, pentru ultimii 2 mari producători, prețul este sensibil mai mare din cauza certificatului de CO2, dar tot la un preț realistic poate fi reglementat.
  Concomitent cu această trecere la #reglementat parțial, trebuie discutat serios şi urgentat şi în CSAT, rezolvarea problemei de la Cariera Roşia, adoptarea de HG-uri în vederea extinderii perimetrelor de lucru şi scoaterea din fondul forestier a terenurilor, în vederea creşterii producției de cărbune, astfel încât, la iarnă, #CEOltenia să poată furniza în sistem 1800-2000 MWh, pentru a asigura confortul minim necesar trecerii iernii.
  PSD doreşte acest lucru, mai rămâne să se hotărască şi cealaltă jumătate din coaliție – PNL şi UDMR. Ce mai aşteaptă…să vedem prețuri de mii de euro/MWh, când va fi prea târziu să mai îndreptăm dezastrul care deja se conturează!?” a conchis Constantin Ștefan.
  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!