spot_img
19.5 C
Târgu Jiu
miercuri, iunie 19, 2024
Altele
  AcasăSănătateCe alimente nu trebuie să lipsească din hrana zilnică

  Ce alimente nu trebuie să lipsească din hrana zilnică

  Alimentația joacă un rol esențial în menținerea unei stări de sănătate optime. Dr. Alina Boanță, medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, a spus că trebuie început cu alimentele de bază.

  Astfel, pâinea joacă un rol important: „Este bine-cunoscut faptul că tot ceea ce mâncăm se absoarbe în organism și are multiple efecte asupra acestuia. De aceea, este important să punem mare preț pe alimentație, atât în ceea ce privește calitatea alimentelor, cât și cantitatea, tipul/categoria lor, precum și pe tehnicile de preparare. În ceea ce privește pâinea și cerealele, ar fi bine să consumăm pâine intermediară și cereale integrale, care au multiple beneficii. Acestea au un conținut mai redus de glucide-zaharuri, au efecte benefice asupra scăderii colesterolului, a grăsimilor din organism, previn constipația, având efecte benefice și asupra pacienților supraponderali și obezi“.

  Produsele lactate nu trebuie să lipsească din alimentație

  Medicul Alina Boanță arată că produsele lactate au un rol important, datorită conținutului de calciu și proteine: „Produsele lactate, știm cu toții că sunt benefice pentru organism, datorită conținutului de calciu și proteine, însă este recomandat să consumăm lactate cu un conținut redus de grăsimi (1,5%). De asemenea, este de preferat să consumăm lapte proaspăt, iaurt, sana, chefir, caș, urdă și să evităm produsele grase precum telemeaua, brânza topită etc cu efecte nefavorabile asupra organismului“.

  De asemenea, fructele au un rol deosebit de important prin aportul de vitamine și fibre. „Trebuie consumate în stare proaspătă, pentru a putea beneficia din plin de beneficiile acestora. Sunt o importantă sursă de vitamine și fibre, care au rol important în menținerea imunității; fibrele au rol important în scăderea grăsimilor, combaterea constipației, buna funcționare a sistemului digestiv. Din cauza conținutului de glucide, nu este recomandată consumarea a mai mult de 300 grame/zi, deoarece poate crește glicemia pacienților cu diabet zaharat. Pacienții cu diabet zaharat și boli de nutriție trebuie să nu consume anumite fructe, precum banane, pere, struguri, prune, fructe confiate“, a mai precizat dr. Alina Boanță.

  Cât mai multe legume

  În privința legumelor, medicul gorjean recomandă consumul fără limită de cantitate: „Este recomandat consumul în cantități mai mari, fără prea multe restricții, deoarece au multiple efecte benefice. Au un conținut redus de glucide, un conținut mare de fibre, așa că legumele sunt recomandate atât pacienților cu diabet zaharat, cât și în alte afecțiuni. Atenție, însă, la cartofi, fasole uscată! Este recomandat să evităm prăjirea alimentelor în grăsime încinsă, deoarece poate avea efecte nefavorabile asupra aparatului digestiv, ficatului etc.
  Carnea de pește este, de asemenea, este benefică pentru organismul uman, dar trebuie să se aibă în vedere, în primul rând carnea albă, care nu are grăsimi. Medicul recomandă evitarea consumului de carne foarte grasă, slănină, untură etc., care pot duce la creșterea colesterolului, efecte negative asupra aparatului cardio-vascular, sistemului nervos etc.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!