spot_img
19.1 C
Târgu Jiu
luni, septembrie 25, 2023
Altele
  AcasăSocialAsistenţii personali au bani de mâncare

  Asistenţii personali au bani de mâncare

  În prag de sărbători, autorităţile locale au făcut o bucurie celor peste 500 de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap din municipiul Târgu-Jiu. Astfel, aceştia şi-au primit drepturile salariale, după numeroase plângeri pe la instituţiile publice abilitate să rezolve problema cu care ei se confruntau.

  Salarizarea asistenţilor personali (însoţitori ai persoanelor cu handicap) se face din bugetul local, iar dacă unele localităţi nu reuşesc să acopere necesarul în proporţie de sută la sută, acestea primesc diferenţa din fondul de solidaritate pentru persoanele cu handicap, însă în limita prevederilor bugetare. În acest an, limita este de 53% din salariu pentru asistenţii personali ai adulţilor şi de 100% pentru cei ai copiilor. Asistenţii personali au primit salariile la zi, inclusiv banii pe concediu, iar banii au fost viraţi direct în conturile acestora. De precizat este faptul că la nivelul oraşului Târgu-Jiu sunt 522 de asistenţi personali, dintre care 206 sunt cu contract de muncă, iar restul lucrează individual. Plata acestora se face ca indemnizaţie şi nu ca salariu efectiv. Un asistent personal cu carte de muncă, Dora Licărete, susţine că „banii au fost viraţi în cont sau prin poştă, în unele situaţii. Eu am un salariu de 460 de lei, un salariu din care trebuie să cumpăr tratamentul copilului dar şi să asigur stabilitatea familiei mele din punct de vedere familial. E bine că ne-am luat şi banii pe concediu, pentru că astfel vom putea pune ceva pe masa de Crăciun. Moşul va veni anul acesta şi la copiii noştri”. Mulţi dintre asistenţii personali au ca singură sursă de venit acest salariu, deoarece persoanele pe care le au în îngrijire necesită atenţie permanentă, uneori chiar 24 de ore din 24. În condiţiile acestea, asistenţii personali chiar se bazează pe salariul respectiv. În aceeaşi situaţie sunt zeci de alţi asistenţi personali din judeţ, care aşteaptă să-şi primească salariile restante pe luni de zile.

  Procese cu autorităţile locale

  Dacă până acum asistenţii personali ai persoanelor cu handicap doar ameninţau că vor da în judecată instituţiile care urmau să le rezolve cazul şi problema întârzierii banilor, acum aceştia s-au ţinut şi de cuvânt. Ameninţările s-au concretizat în lungi şi îndelungate procese şi înfăţişări la instanţele de judecată. Dacă la început aproape 60 de asistenţi personali erau hotărâţi să dea în judecată autorităţile locale, acum la proces se prezintă doar trei. Motivul invocat de cei care au renunţat este acela că le e teamă că li se vor desfiinţa cărţile de muncă, în cazul în care vor intenta proces. De precizat este faptul că asistenţii personali doresc să li se recunoască vechimea în muncă, să se revină la vechea grilă dar şi să se revină la salariul iniţial, înainte să fie redus cu 25%.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: