spot_img
30.2 C
Târgu Jiu
sâmbătă, septembrie 23, 2023
Altele
  AcasăSocial„Cazul Tudor Vladimirescu“, spectacolul care transformă istoria într-un act artistic. „Cel...

  „Cazul Tudor Vladimirescu“, spectacolul care transformă istoria într-un act artistic. „Cel mai complex proiect la care am participat“

  Spectacolul „Cazul Tudor Vladimirescu“ a fost prezentat duminică, 7 iunie, în premieră absolută în parcul insuliței de pe Jiu. Piesa pusă în scenă de către actorii Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ și artiștii de Ansamblul „Doina Gorjului“ s-a bucurat de un succes imens. Publicul a aplaudat minute în șir spectacolul care le-a încântat sufletul, privirea și auzul, deoarece, pe lângă povestea vieții și revoluției lui Tudor Vladimirescu, piesa a fost și o operă rock, muzica fiind asigurată de către formația Bucium, iar costumele au fost spectaculoase. Finalul a fost apoteotic, spectatorii fiind invitați să meargă pe malul Jiului pentru a-i vedea pe Tudor Vladimirescu, logodnica lui și un țăran care a fost ucis în locul său cum călătoresc cu pluta pe apă către o altă lume, în timp ce spectatorii îi veghează cu lumânări.

  „Cel mai complex proiect la care am participat până acum are primele patru reprezentații la Târgu Jiu, începând de duminică. Proiectul include secvențe de dansuri românești, vals, bal bizantin, zeci de dansatori și cântăreți, peste 18 cântece, dintre care ultimul cântat pe o plută pe râul Jiu, alături de un cor impresionant. Este atât de greu să produci un astfel de proiect și atât de multe lucruri greu de depășit se ivesc în etapa de producție, mai ales când nu există bugete de Londra, cele mai grele fiind problemele tipic românești, ce țin de standarde, din păcate, încât este o mare bucurie să fim parte din probabil cel mai complex și ambițios proiect de teatru din România. Acest proiect nu s-ar fi putut întâmpla fără un grup de actori ce își iubesc cu adevărat profesia, cu care suntem fericiți că ne-am împrietenit, cu care suntem convinși că vom realiza ceva cu adevărat important. Mulțumim din suflet celor ce au făcut cu mult mai mult decât le scria în job description, mulțumim regizorului Gavriil Pinte, directorului teatrului, Cosmin Brehuță, Primăriei Târgu-Jiu și Consiliului Local și tuturor celor implicați pentru că se întâmplă un astfel de proiect cultural în România. Ne vedem în fiecare seară de la ora 21.30, de duminică până miercuri“, a transmis formația Bucium într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

  A intrat în istoria Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“

  După opinia unor specialiști, „Cazul Tudor Vladimirescu“ este cel mai de anvergură spectacol din istoria Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“.

  „Și pe site-ul Bibliotecii Județene a fost postat un articol despre acest eveniment: „În primul rând, pentru spectatorii gorjeni, potrivite acestui spectacol sunt trei cuvinte: inedit, surprinzător și emoționant.

  Inedit, e mult spus, deoarece, după excelenta reprezentație a muzicalului ”Me and my girl”, în regia excelentului Achille Roselletti, moment care a dat dovada talentului și potențialului trupei gorjene într-un gen solicitant în toată plenitudinea artei actoricești, Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu vine, cumva firesc dar nu ușor, și propune opera rock ”Cazul Tudor Vladimirescu”.

  Surprinzător, pentru că evenimentul iese din tiparul manifestărilor repetitive-terne-festivist-propagandistice și dă VIAȚĂ unui subiect dintr-o mai mult decât o simplă dată istorică din calendar, ci este semnul de trezire din apele stătute, mâloase și începerea unei noi respirații pentru poporul românesc, un semn necesar pentru supraviețuire – Revoluția de la 1821 și Tudor Vladimirescu. Pentru că, da, Tudor Vladimirescu ESTE UN SEMN, nu doar un caz! Fără semnătura în fapt de viață și moarte, adică în-semnarea asumată de Tudor nu s-ar fi iscat unda ce avea să inițieze efortul de schimbare socială și la noi.

  Emoționant, adică stârnitor de vibrație subtilă, și aceasta intrată parcă în zona indiferenței, pentru acea zonă de aflare a identității, a conștientizării că nu aparții neantului, ci faci parte dintr-o familie, dintr-un organism pe care trebuie să-l cunoști cu toate ale sale, bune sau rele, să-l recunoști în tine și să-l activezi, fie și secvențial, din când în când, pentru a arăta că jertfa, acolo unde a fost, nu a fost zadarnică. Zic Emoționant spectacolului Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” – pentru că este vorba despre noi, despre olteanul nostru brav și despre ce vrem să fim, dacă vrem să fim în aceeași matrice identitară, nu în alta fără substanță“.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: