spot_img
20.7 C
Târgu Jiu
miercuri, iunie 19, 2024
Altele
  AcasăSocialControale pentru pestă porcină africană, în Gorj!

  Controale pentru pestă porcină africană, în Gorj!

  Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj sunt în acţiunea de mobilizare pentru efectuarea de controale la nivelul judeţului. Asta, după ce Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară a notificat toate direcţiile din ţară asupra riscului de pestă porcină africană, apărută într-un stat din Uniunea Europeană. În acest sens, toţi porcii mistreţi sacrificaţi în această perioadă, în Gorj, au fost duşi la analize.

  Evenimentele epidemiologice de la începutul acestui an, referitoare la confirmarea unor cazuri de pestă porcină africană la porci mistreţi din state membre ale Uniunii Europene precum Belarus, a făcut necesară avertizarea publicului larg din România cu privire la evoluţia acestei boli, iar medicii veterinari din Gorj au luat atitudine. Procentul de îmbolnăviri şi mortalitate este foarte ridicat şi aduce mari pierderi economice datorate costurilor de eradicare a bolii şi a restricţiilor impuse comerţului cu porci vii, produse şi subproduse provenite de la porci. În acest sens, în momentul de faţă s-a stabilit o tematică pentru efectuarea controalelor la nivelul judeţului Gorj. „Noi am primit, în urmă cu o lună de zile, o notificare pe sistemul de alertă despre primul focar de pestă porcină africană, în Belarus. Din acel moment, ne-am organizat la nivelul instituţiei. Există o celulă de criză care primeşte toate informaţiile din teritoriu de la medicii veterinari, de îmbolnăvire a porcilor şi a porcilor mistreţi. Facem analize în această perioadă, pentru că fiind o boală foarte periculoasă, unde mortalitatea ajunge până la 100% şi se transmite foarte repede, măsurile trebuie luate în consecinţă, foarte rapid”, a declarat directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, Ion Iliuţă.

  Porcii mistreţi sacrificaţi, la analize

  Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj au făcut analize la toţi porcii mistreţi sacrificaţi în ultima perioadă. „Toţi porcii mistreţi împuşcaţi în judeţul Gorj în această perioadă, au fost examinaţi în laboratorul Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj şi sub raportul acestei boli pentru că este o boală care se aseamănă cu cu pesta porcină clasică care se întânleşte în mod normal la porcii din România. Vreau să spun că această boală nu a evoluat niciodată în România”, a mai spus Iliuţă. Pentru această boală nu există tratament şi nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise şi distruse, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!