spot_img
15 C
Târgu Jiu
luni, februarie 26, 2024
Altele
  AcasăSocialGorjenii, conştiincioşi în ceea ce priveşte plata impozitelor

  Gorjenii, conştiincioşi în ceea ce priveşte plata impozitelor

  Termenul scadent pentru plata impozitelor şi taxelor locale aferente primului semestru se împlineşte în 31 martie 2012. Astfel, contribuabilii mai au o săptămână la dispoziţie să-şi plătească obligaţiile către bugetul local. Având în vedere faptul că ultima zi de plată se sfârşeşte într-o zi nelucrătoare, când serviciul este suspendat, Direcţia de Taxe şi Impozite Locale Târgu-Jiu anunţă că termenul scadent se prelungeşte până la sfârşitul primei zile de lucru următoare. Prin urmare, termenul scadent aferent primului semestru va fi prelungit până în 2 aprilie. Potrivit Marianei Budulan, directorul instituţiei la ora actuală şi-au achitat impozitele şi taxele 23.500 de contribuabili.

  Gorjenii care vor să beneficieze de bonificaţia de 10% la sută aplicată celor care îşi achită integral, în avans, impozitul pe clădiri, terenuri sau autovehicule, trebuie să se grăbească. Termenul scadent aferent primului semestru va fi prelungit până în 2 aprilie, după cum a precizat Mariana Budulan, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale Târgu-Jiu, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă. „Am încasat până marţi, 27 martie, la închiderea ghişeelor, suma de 10.220.000 din totalul bugetului pe acest an, adică din 33.000.000 şi am acordat bonificaţie de 412.000 lei pentru 23.500 de contribuabili persoane fizice şi o bonificaţie de 276.000 lei pentru 633 de contribuabili persoane juridice care au venit şi au achitat impozitul pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport pe întregul an. Vom acorda în continuare această bonificaţie inclusiv luni, pentru că 31 martie este sâmbătă, şi se suspendă termenul de plată până în ziua lucrătoare imediat următoare, adică până luni, 2 aprilie. Atunci va fi ultima zi în care vom încasa fără a calcula majorări şi vom acorda şi bonificaţia de 10% pentru contribuabilii care vor face plata în acea zi”, a spus Mariana Budulan. Comparativ cu anul trecut, se pare, mai mulţi contribuabili au venit să îşi achite dările către stat. „Comparativ cu anul precedent se simte o uşoară creştere, cam de 100.000 lei pentru persoanele care şi-au achitat impozitele şi taxele având în vedere faptul că nu au avut loc creşteri în acest an faţă de anul precedent. Şi ca număr de persoane sunt într-o uşoară creştere, dacă anul trecut, la 31 martie, au fost 24.000 de contribuabili persoane fizice care şi-au achitat dările, acum avem 23.500 dar, totuşi, mai avem câteva zile în care vom putea încasa impozite şi taxe oferind bonificaţia de 10%”, a adăugat conducerea Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale Târgu-Jiu.

  Restanţe de peste 21 de miliarde

  Probleme rămân în continuare de rezolvat în ceea ce priveşte executarea silită la încasarea impozitelor şi taxelor, după cum a mai precizat Budulan, în cadrul conferinţei de ieri. „Sunt probleme, cu deosebire în ceea ce priveşte executarea silită la încasarea impozitelor şi taxelor aferente contribuabililor persoane fizice, care, din diferite motive, nu şi-au achitat restanţele anilor precedenţi. Ţinând cont că urmează scadenţa primului termen, 31 martie, în săptămânile următoare vom emite somaţii la toţi contribuabilii care nu îşi vor achita impozitele până luni, urmând ca în termen de 15 zile de la emiterea somaţiei să se înceapă executarea silita. La aceştia se vor adăuga cei care nu şi-au achitat rămăşiţele anului 2011”. Nici la capitolul restanţe instituţia nu stă mai bine. Datoriile sunt de ordinul miliardelor, după cum a adăugat directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale. „Dacă la 31 decembrie 2011 aveam 3.300.000 lei neîncasate, sume ce reprezentau restanţe, din acestea am încasat 1.200.000 lei, deci mai sunt 2.100.000 lei restanţe de încasat din anii precedenţi şi pentru cei din anul 2012”.

  Articolul precedent
  Articolul următor
  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: