spot_img
12 C
Târgu Jiu
miercuri, octombrie 4, 2023
Altele
  AcasăHeadlinesOrchestra „Lyra Gorjului" și-a închis stagiunea din cauza lipsei banilor. „Mi se...

  Orchestra „Lyra Gorjului” și-a închis stagiunea din cauza lipsei banilor. „Mi se pare penibil”

  Orchestra „Lyra Gorjului” nu va mai susține concerte în această stagiune pentru că a rămas fără fonduri.  Orchestra mai avea de susținut de spectacole pe lunile mai și iunie, dar nu s-au mai găsit fondurile necesare, adică 4.000 de lei pentru fiecare eveniment.

  Dirijorul și pianistul Florin Berculescu a tras un semnal de alarmă cu privire la finanțare deficitară a orchestrei: „Orchestra «Lyra Gorjului» își încetează finanțarea mizerabilă, oricum, după doar 4 concerte, în acest an, sub pandemie, deoarece fondurile de subzistență alocate acestei orchestre se dau la grămadă Școlii Populare de Arta din Târgu – Jiu, fără o autonomie a cheltuirii lor. În consecință, înțeleg, ca aceste fonduri au fost redistribuite după criterii strict administrative, neținând cont de actul de cultură necesar mai ales după atâta pauză, de către conducerea Școlii Populare, pentru a acoperi alte necesități, importante și ele, înțeleg, dar nu pentru acelea pentru care au fost atribuite. Nu insinuez nimic, îmi exprim doar profundul regret, nemulțumirea întreagă. Situația nu e doar la nivelul județului Gorj, dar aș  fi dorit ca mizeria aceasta de finanțare, de doar 4.000 de lei să nu se taie și sa putem funcționa, subzistent, pe întreaga stagiune, atât cât mai era, două concerte, unul pe lună.

  Îmi e, oricum, jenă față de personalitățile muzicale, de nivel național și mai mult, care mă cunosc, pentru faptul ca accept aceasta promiscuitate și nu îmi vad de treabă. Motivația e una altruistă, fără modestie și a locului în care am decis să rămân. Sper într-o susținere mai activa a actului de cultură în Gorj, pentru a îl scoate din zona în care este și a îl duce spre o abordare finanțată corespunzător, profesionistă“, a transmis Florin Berculescu pe pagina de Facebook.

  „Patru luni de zile nu am susținut concerte din cauza pandemiei“

  Florin Berculescu mai spune că, oricum, o mare parte din spectacole nu au fost susținute din cauza pandemiei, iar acum, când restricțiile au fost ridicate, nu se mai pto desfășura evenimentele din cauza lipsei banilor: „«Lyra Gorjului» nu este o entitate sub formă de ONG sau altceva. Noi semnăm niște contracte individuale și numărul de membri care semnează contractul fluctuează în funcție de dimensiunea programului respectiv, care, dacă depășește

  Într-o lună cei 4.000 de lei, suma arondată, ne restrângem în luna următoare ca să cădem pe bugetul alocat. Suma, oricum, este mizerabilă, pentru că nu a mai fost modificată din anii 2000, de pe vremea lui Viorel Gârbaciu. Fondurile alocate de Consiliul Județean sunt virate în bugetul consolidat la Școlii Populare de Artă. Fiind pandemie, reprezentanții Școlii mi-au transmis că cifra de școlarizare a scăzut mult și a trebuit să fie acoperite salarii și alte cheltuieli. Pe mine nu mă interesează aceste situații, pentru că ar fi trebuit luate măsuri în sensul restrângerii activității în funcție de numărul de cursanți. „Lyra Gorjului” a găsit prin înțelegerea Consiliului Județean varianta Școlii Populare doar pentru virarea banilor prin  acea instituție. Mai mult decât atât, în patru luni de zile nu am susținut concerte din cauza pandemiei și nu au fost plătite, iar acum în lunile mai și iunie când este scenariul verde și se poate susține evenimente, chiar mi se pare penibil. Mai era nevoie de 8.000 de lei pentru a se finaliza stagiunea“.

  Te-ar mai putea interesa

  2 COMENTARII

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: