spot_img
19.7 C
Târgu Jiu
vineri, iunie 2, 2023
Altele
  AcasăHeadlinesPeste 3000 de pensionari invalizi, reevaluați pentru încadrarea în grad

  Peste 3000 de pensionari invalizi, reevaluați pentru încadrarea în grad

  Sutele de cazuri de pensionari încadrați întrun grad de invaliditate trebuie anual să se supună unei revizuiri medicale. Zis și făcut, iar până la 30 aprilie, în Gorj, au fost supuși unei reevaluări de specialitate peste 3000 de pensionari, cu șanse mai mari sau mai mici de a-și recupera capacitatea de muncă sau de a li se modifica diagnosticul. Pentru patru cazuri, decizia în urma revizuirii a fost depensionarea, în timp ce alte 26 de persoane au necesitat un grad mai avansat de invaliditate, impus de starea de sănătate.

  După primele patru luni din 2015, au fost revizuiți peste 3000 de pensionari de invaliditate. Nu lipsesc nici cazurile în care gradul de invaliditate se accentuează în urma revizuirii sau, dimpotrivă, este retras sau diminuat. Cel puțin o dată pe an sau de la 12 la 36 de luni, toți pensionarii de invaliditate care nu sunt întro situație de nerevizuit ajung în fața medicilor experți, petru o reevalure a stării de sănătate. „La 30 aprilie au fost supuși revizuirii medicale, un număr de 3348 de pensionari de invaliditate. Dintre aceștia, 17 au trecut întrun grad inferior de invaliditate, adică din gradul I în gradul II, din gradul II în gradul III, 4 au fost depensionați ( din gradul III în 0, din gradul II au I în 0) având în vedere că probabil nu au îndeplinit condițiile pe vechiul diagnostic sau și-au recăpătat capacitatea de muncă”, a declarat Maria Udroiu, reprezentant Casa de Pensii Gorj. În alte 26 de cazuri, pensionarii de invaliditate revizuiți au trecut dintrun grad inferior în unul superior, spre exemplu din gradul II în I. Nu au lipsit nici cazurile noi de pensionare pe caz de invaliditate, deși se observă o scădere a dosarelor depuse față de 2014. După patru luni, 379 de cazuri noi au ajuns la Casa de Pensii Gorj, din care neavizate au rămas 19.

  Cazurile noi, în scădere

  Uitându-ne la situația de anul trecut, pe o perioadă similară, în atenția comisiei care avizează pensionarea cu grad de invaliditate, au ajuns 386 de cazuri noi, iar fără undă verde au rămas anul trecut, 10 dosare. Explicațiile pot fi de la neîncadrarea în normele de diagnosticare sau lipsa vreunui document la dosar. Există mereu și dreptul la contestație. „Cazuri noi, ceva mai puține avem ca în alți ani, însă avem destule. Până la 30 aprilie am avut 379 de încadrări din care 19, neavizate”, a declarat Maria Udroiu, reprezentant Casa de Pensii Gorj.

  Cauzele cardiologice, primele în deciziile de invaliditate

  Cele mai multe decizii de pensionare cu grad de invaliditate la nivel de județ sunt generate de afecțiuni cardiologice, neurologice, psihice și oncologice. Gorjul numără 12.500 de pensionari cu grad de invaliditate (cu grad II și III fiind cei mai mulți), ceea ce reprezintă 16,34% din totalul de 83 de mii de pensionari.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: