spot_img
19.7 C
Târgu Jiu
joi, septembrie 28, 2023
Altele
  AcasăHeadlinesPreședinta unei asociații cultural-istorice din Ardeal, impresionată de comemorarea lui Tudor Vladimirescu

  Președinta unei asociații cultural-istorice din Ardeal, impresionată de comemorarea lui Tudor Vladimirescu

  Mădălina Fărcaș, președinta Asociației cultural-istorice „Testamentul lui Avram Iancu“, a parcurs împreună cu familia peste 600 de kilometri, de la Târgu Mureș, pentru a participa la evenimentele din Gorj de comemorare a 200 de ani de la proclamația lui Tudor Vladimirescu de la Padeș. Aceasta a fost marcată de momentul la care a participat, prin care s-a marcat bicentenarul Revoluției de la 1821: „Au trecut două secole de când cel ce articulase substantivul „pandur” și îi pusese majusculă, avea să glăsuiască PROCLAMAȚIA DE LA PADEȘ.

  Am mers la Tg-Jiu, nici trei luni nu trecuseră de la ultima noastră întâlnire cu eroii Gorjului. Și l-am găsit pe Domnul Tudor în glasuri sfinte de slujitori ai Domnului din Biserica Sfânta Treime din Piața Ecaterinei, dacă îmi permiteți a spune… În acea zi mare de Proclamație veniseră toți cei trei preoți să-și unească cântul divin a pomenire, și să-l trimită Lui, Domnului Tudor! Parcă timpul și-a luat răgaz, a stat preț de o slujbă, a oprit goana rece a admirației de Tudor!

  Și am pornit la Padeș, cu strângere de inimă, cu teama de uitare, cu golul cel prea locuit doar de-ndoieli. Și dacă nu va fi nimeni, și dacă îl vom găsi pe Domnul Tudor singur, și dacă toți ai dânsului panduri L-au trădat, sau părăsitu-L-au oare?

  Nu-L părăsiseră, nu! Doamne, ce bucurie! Câmpia Soarelui din Padeș era plină, trona doar Domnul Tudor peste pandurii săi!“.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: