spot_img
11.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăSocialPrima zi de şcoală

    Prima zi de şcoală

    Astăzi se aude din nou clopoţelul! Prima zi de şcoală, ca în fiecare an, vine după o vacanţă prelungită, eforturi ale autorităţilor şi căutare de soluţii la probleme, pentru ca elevii să nu fie perturbaţi. Acestea au fost asigurări constante date de reprezentanţii Consiliului Judeţean, care, vineri au făcut ultimele controalede dinainte de începerea anului şcolar. Radiografia găsită în judeţ aduce veşti optimiste.

    S-au curăţat clasele, s-a şters praful şi s-au făcut retuşurile necesare, pentru că majoritatea lucrărilor ajunseseră la final, iar acolo unde mai sunt paşi de urmat au fost găsite soluţii temporare. Cum au mers retuşurile şi unde sunt probleme de rezolvat, au vrut să vadă vineri, pe ultima sută de metri, şi autorităţile judeţului, însoţiţi de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar şi ai Direcţiei de Sănătate Publică. Prima oprire a fost, aşadar, în comuna Leleşti, iar tabloul găsit la Şcoala Generală a fost unul de bun augur. Dichisite şi curate, aerisite şi cu tot ce le trebuie, clasele nu mai aşteptau decât micile retuşuri şi, fireşte, zarva elevilor. În comună sunt două şcoli, din care una, construită din temelie cu ceva timp, a fost întreţinută de nota 10, iar pregătirea pentru noul an şcolar a costat bugetul local 10 mii de lei. “Am rugat fosta conducere să aibă grijă de clasele primate, astfel ca la final de an să nu fie nevoie de foarte multe reparaţii. În rest, se văd rezultate bune în colaborarea avută cu reprezentanţii şcolii pentru ca luni, elevii să aiba parte de condiţii pe măsura aşteptărilor”, a declarat Marian Rotaru, primarul comunei Leleşti.

    Simultan, două clase

    Băncile sunt noi, iar în cursul zilei de vineri, directorul şcolii a asigurat că va fi adus şi mobilierul necesar pentru elevii de clasa pregătitoare şi clasa I, întârziat din cauza transportului. În total, 17 elevi împart aceeşi clasă, pentru că învaţă simultan. „Cu ajutorul primăriei am rezolvat problema transportului şi mergem azi cu microbuzul şcolar să aducem mobilierul. Sunt 17 copii care vor învăţa simultan, pentru că acesta este numărul efectiv de elevi”, a declarat Aura Sichiteanu, director Şcoala Generală Leleşti. Cum tot vineri se făceau ultimele lucrări la clădirea care găzduieşte clasele gimnaziale, asigurările că până astăzi totul va fi gata, au fost date cu responsabilitate, astfel ca astăzi, elevii de V-VIII să aibă unde păşi în bănci.

    La Arcani, soluţii temporare

    Mai problematică se dovedeşte situaţia elevilor de la Arcani, dar şi acolo s-au găsit soluţii pentru ca până la terminarea şcolii pe bani europeni, micuţii să nu fie vitregiţi şi să piardă ore. La ultima vizită a comisiei de verificare, lucrările erau în întârziere la una din şcolile din Arcani, astfel că, vineri, se aşteptau rezultatele la unele demersuri luate întretimp. ”Verificăm dacă lucrările sunt în grafic, dacă firma şi-a primit banii, decontările pe devize şi dacă vor fi gata lucrările în decembrie”, a spus Mădălina Ciolocoi, vicepreşedintele Consiliul Juideţean Gorj. De la Inspectorat, elevii şi părinţii au promisiunea că un an şcolar nou vine cu pregătiri şi eforturi, chiar şi pentru zona rurală, unde încă se caută rezolvare la capitolul transport. Cert este că ziua de 17 nu va găsi închisă nici o şcoală, dar asta nu înseamnă că nu vor exista şi şcoli care funcţionează cu autorizaţii parţiale, din cauza problemelor care implică timp şi bani pentru rezolvare.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: