Toți cei trei asistenți sociali din Gorj nominalizați la premii în cadrul Galei Naţionale a Excelenţei în Asistenţă Socială, ediția XI, care va avea loc pe data de 18 martie, la Ateneul Român, s-au calificat în finala competiției chiar de pe primele locuri, în urma unui proces de votare.
Mălina-Teodora Birău, asistent social în cadrul Primăriei Bengești Ciocadia, este nominalizată la „Premiul asistentului social din domeniul promovării și protecției persoanelor cu dizabilităţi“. Aceasta a povestit că a existat o chemare către această profesie, dorind să ofere o șansă persoanelor cu dizabilități care doresc să se integreze: „Sufletul și pasiunea mea se împletesc în misiunea de a fi asistent social care deschide drumuri și inimi pentru persoanele cu dizabilități, ghidându-le spre o lume în care talentul și potențialul lor sunt văzute și apreciate. Asistența socială, în adevăratul sens al cuvântului, înseamnă să vezi dincolo de obstacole, să crezi în potențialul fiecărei persoane și să construiești oportunități acolo unde pare să nu existe nicio cale.
Irina-Elena Ilea: „A fost și este o misiune“
Irina-Elena Ilea este asistent social în cadru Primăriei Novaci. Aceasta este nominalizată pentru „Premiul asistentul social al anului 2024“. Într-o zi de primăvară a anului 2003, am pășit pentru prima dată într-un birou de asistență socială la Primăria orașului Novaci, fără să știu că acea zi avea să fie începutul unei călătorii de o viață. Eram tânără, entuziastă, cu dorința de a schimba lumea și cu inima deschisă către cei care aveau nevoie de ajutor. Îmi imaginam că pot face diferența, dar nu știam încă cât de adânc mă va marca această profesie.
Anii au trecut, iar fiecare caz, fiecare om întâlnit, fiecare poveste mi-au modelat sufletul. Nu a fost niciodată un simplu „job” pentru mine. A fost și este o misiune, un fel de pact nerostit cu toți cei care au nevoie de sprijin, de o vorbă bună, de o mână întinsă la momentul potrivit. Am învățat că, de multe ori, nu există soluții perfecte, dar există întotdeauna compasiune, empatie și puterea de a asculta“, a povestit Irina-Elena Ilea.
„Sunt un om care pune inimă în fiecare interacțiune“
Iuliana Cristina Sîrbu își desfășoară activitatea de 16 ani ca responsabil de caz în cadrul Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Sf. Dimitrie cel Nou” Filiași, din județul Dolj. Aceasta va candida la categoria „Premiul asistentului social din domeniul protecției persoanelor vârstnice și îngrijirii la domiciliu“.
„Experiența acumulată până acum mi-a oferit oportunitatea de a lucra direct cu persoanele vulnerabile și familiile / aparținătorii acestora și de a înțelege profund nevoile lor. Mă pot descrie ca o persoană dedicată, empatică și răbdătoare, care abordează fiecare caz cu o înțelegere profundă a nevoilor fizice, emoționale și sociale ale celor cu care lucrez. Am capacitate de a construi relații de încredere și să fiu un bun ascultător, fiind conștientă de vulnerabilitate cu care se confruntă adesea aceste grupuri de persoane.
De-a lungul timpului am învățat cum să combin competențele administrative și de management al cazurilor cu o abordare personalizată, adaptându-mă nevoilor individuale ale fiecărei persoane. Am reușit să facilitez accesul la servicii esențiale, cum ar fi îngrijirea medicală, psihologică, socială, sau recuperare medicală și lucrez îndeaproape cu familiile acestor beneficiari pentru a asigura un mediu de viață cât mai sigur și confortabil pentru vârstnici sau persoanele cu dizabilități. Sunt un om care pune inimă în fiecare interacțiune, fiind acolo nu doar ca profesionist, ci și ca un prieten de încredere“, spune Iuliana Cristina Sîrbu.