spot_img
4.6 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
  AcasăActualitateAcuzațiile lui Coica la adresa conducerii Teatrului „Elvira Godeanu“, demontate de Brehuță

  Acuzațiile lui Coica la adresa conducerii Teatrului „Elvira Godeanu“, demontate de Brehuță

  Acuzațiile făcute de viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Gabriel Coica, la adresa conducerii Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ sunt demontate de managerul instituției de cultură, Cosmin Brehuță.

  Viceprimarul a spus, la o emisiune de la postul Radio Accent, că prezența la lucru nu este corespunzătoare și că anumiți actori nu au activitate: „O incorectitudine în modul de efectuare a prezenței. Este inadmisibil ca la teatru să ai pontaj, foaie colectivă de prezență, unde să figureze actorul x, pontat de luni și până vineri 8 ore, în condițiile în care în weekend, când au loc evenimentele, el să figureze cu zi liberă. Avem foarte mulți actori care nu sunt implicați. Explicația pe care am primit-o din partea actualului manager este că nu i-a selectat regizorul. Avem foarte mulți angajați, coregrafi și ce meserii mai au, care nu sunt prezenți în activitatea teatrului“.

  De asemenea, viceprimarul Gabriel Coica a mai afirmat că actorul Radu Botar este angajat la două teatru în același timp: „Este de notorietate informația cu domnul Radu Botar, un actor excepțional care joacă și în filme, dar, din păcate, nu ai cum să fii actor cu normă întreagă la teatrul din Satul Mare, dar și actor la teatrul din Târgu Jiu cu normă întreagă. Nu ai cum să fii simultan în ambele locuri, să te teleportezi. Am solicitat la începutul anului 2021 o situație cu piesele jucate și repartiția per actor. Am avut surpriza să văd că domnul Botar figurează în anul 2020 (n.r. – an de pandemie în care spectacolele au fost blocate) cu zero piese jucate. Mai avem un alt actor cu trei piese jucate. Am solicitat o situație a colaborărilor. Este inadmisibil cu atâția actori angajați care nu sunt implicați în piese să ai 30-40 de situații de colaborare“.

  „Tunurile sunt puse pe Radu Botar pentru simplu motiv că își îndeplinește activitatea“

  Cu privire la situația actorului Radu Botar, managerul Cosmin Brehuță a spus că viceprimarul Gabriel Coica nu cunoaște legislația specifică activității teatrale: „Din păcate nu cunoaște legislația domnul Gabriel Coica și este trist că face afirmații de acest gen, care nu sunt fondate. Nu aș fi putut să fac toate lucrurile acestea fără o consultare atât a compartimentului juridic și contabil, dar și a experienței pe care cred că o am, deoarece am întâlnit destul de multe situații în țară, unde să fie cazuri asemănătoare de actori cu palmares și o anumită vârstă care sunt mai greu de găsit în teatru, care să fie angajați în mai multe instituții, pentru că legea îți permite dreptul la muncă. În ordonanța 21 există un articol special, unde se specifică clar că un actor poate să fie angajat în mai multe teatre atâta cât managerii instituțiilor de cultură convin împreună asupra programului, astfel încât să poată împărți și să se poată bucura de prezența unui actor precum cea a domnului Radu Botar. În situația asta au fost mulți actori de-ai noștri, inclusiv regretatul Ionuț Stoica, Dumnezeul să-l odihnească, Eugen Titu, domnul Marian Negrescu, la fel era angajat în mai multe locuri, cu normă întreagă. Unii se apucă să arunce cu noroi taman în oamenii care muncesc și oferă câte ceva. Este perfect legal să lucrezi în mai multe teatre și au fost cazuri care, înainte, au avut genul acesta de colaborare. (…) Domnul Radu Botar a fost prezent la datorie și se poate vedea prin activitatea pe care a avut-o la acest teatru, nu doar ca actor, ci și ca regizor sau scenarist. Este mai bine să ai angajat un actor de acest gen, dar asta se observă atunci când ai bunăvoința să vezi puțin mai larg ca viziune, și nu doar prin ochelarii de cal privind strict ce spune Codul Muncii, ci să trecem prin cerințele specifice ale unei instituții de cultură, cu toate că ar fi trebuit să fie de la sine înțeles pentru un om care coordonează destinele culturii în municipiul Târgu Jiu. Când aduci un actor cu palmares cu care acest teatru colabora înainte de a fi eu director și de a ajunge în Târgu Jiu producem o economie destul de mare, deoarece pentru un actor cu palmares, costurile pe care ar trebui să le aibă instituția, având în vedere că programul lui este destul de complicat și de bogat, cu un actor de calibrul domnului Botar sau a domnului Negrescu ar fi mult mai mari decât ceea ce ar însemna angajarea lui pe un an de zile, unde te poți bucura de prezența lui în mai multe proiecte. (…) Tunurile sunt puse pe Radu Botar pentru simplul motiv că își îndeplinește activitatea, pentru că sprijină tot ceea ce am încercat să fac în acești ani și, evident, că oricine mă sprijină are de suferit cam ce am avut și eu de suferit. Nu pot să apreciez asta decât ca o rea voință, o lipsă de înțelegere a valorii pe care o produce domnul Botar și nu este singurul cu care se întâmplă acest lucru“.

  „Nu are cunoștință despre practicile specifice artei spectacolului“

  Cu privire la neimplicarea unor actori, managerul Cosmin Brehuță spune că regizorul stabilește distribuția și chiar actorii pe care viceprimarul îi cunoaște foarte bine sunt în această situație: „Îmi este tare teamă că este vorba de niște oameni pe care-i cunoaște foarte bine și dumnealui și nu este cazul domnului Botar. Unii dintre ei au motivat chiar că nu joacă în condițiile în care nu toți colegii sunt vaccinați.
  Distribuția este subiectivă. Asumarea pe care o face regizorul în momentul în care își face distribuția o face pentru bunul mers al spectacolului. Dacă se joacă, de exemplu, «Romeo și Julieta» nu o să pun să joace un actor de 50-60 de ani, deoarece piesa asta este despre tineri. Și dacă avem curajul să ne uităm peste munți sau dealuri și câmpii am vedea că așa este practica în toată țara nu doar la noi. Căutarea nodului în papură, pentru că asta văd că se întâmplă la noi de ceva vreme, poate fi făcută pentru a atrage atenția mai ales a unui om care nu are cunoștință despre practicile specifice artei spectacolului, care pot părea ciudate pentru un om normal.
  Din punct de vedere al repartiției oamenilor, cred că fiecare actor, față de alți ani, a avut șansa realizării unor roluri importante. Fiecare a avut șansa pe acest studiu individual pe care îl avem de a propune un spectacol de one man show sau chiar de două personaje și de a lucra. Toți colegii mei care au propus acest lucru au primit aviz favorabil, dacă pot spune așa și au ieșit și toate premierele“.

   

   

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: