Consiliul Județean Gorj a aprobat acordarea stimulentelor pentru medicii cardiologi angajați de Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu.
Astfel, un medic cardiolog care va efectua patru gărzi pe lună va încasa 7.200 de lei/brut.
„Cheltuiala estimată pentru fiecare medic care desfășoară activitate de gardă este de 7.200 lei brut/medic pentru un număr de 4 gărzi efectuate de fiecare medic, fiind stabilită cu încadrarea în limita maximă prevăzută la art. 199 alin. (2) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Cheltuiala totală pentru activitatea de gardă este în sumă de 79.200 lei brut lunar pentru un număr de 11 medici în specialitatea cardiologie. Propunerea privind acordarea de stimulente financiare are ca obiectiv atragerea medicilor rezidenți, specialiști și primari în specialitatea cardiologie și cardiologie pediatrică care vor fi încadrați, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu – Jiu.
Cuantumul lunar al stimulentelor, în sumă de 1.800 lei brut/gardă propus pentru fiecare medic, respectiv 7.200 lei brut/medic pentru un număr de 4 gărzi efectuate de fiecare medic pe lună a avut la bază raționamentul ca suma netă acordată fiecărui medic care sprijină activitatea desfășurată în secția de cardiologie să fie de 1000 lei/gardă, sumă ce ar putea acoperi eventualele cheltuieli suportate de medic“, se arată în hotărârea Consiliului Județean Gorj.
Liniile de gardă asigurate de 10 medici rezidenți
Recompensele financiare au ca scop atragerea medicilor specialiști către secția de Cardiologie. În prezent, liniile de gardă sunt asigurate 11 medici din afara unității, din care care 10 sunt rezidenți. „Prin prezentul proiect de hotărâre se propune Consiliului Județean acordarea de stimulente financiare unor categorii de personal medical din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu. În prezent, din cauza deficitului de medici, unitatea sanitară publică nu poate acoperi activitatea curentă la nivelul Secției Cardiologie și nici activitatea prin linia de gardă organizată în această specialitate cu personalul angajat în cadrul spitalului.
În cadrul secției își desfășoară activitatea cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată, pentru activitatea curentă, un număr de 4 medici în specialitatea cardiologie și un medic cu contract de prestări servicii pe durată determinată, iar un medic se află în concediu pentru creșterea copilului, având contractul de muncă suspendat pe o perioadă de 2 ani.
De asemenea, dintre cei patru medici, unul asigură activitatea în cadrul cabinetului în specialitatea cardiologie din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului.
În vederea ocupării posturilor vacante, unitatea sanitară a organizat, începând cu luna ianuarie 2024, în baza unui Memorandum aprobat, concursuri în scopul atragerii medicilor în specialitatea cardiologie, demersuri rămase fără rezultat.
În aceste condiții, continuitatea activității prin linia de gardă în specialitatea cardiologie este asigurată de un număr de 11 medici din afara unității sanitare, încadrați cu contract de muncă cu timp parțial, pentru linia de gardă, dintre care 10 medici rezidenți și 1 medic specialist. Au fost astfel incluși în linia de gardă medici rezidenți din centrele universitare Craiova și Timișoara, fară sprijinul constant al acestora, asigurarea continuității asistenței medicale prin linia de gardă ar fi fost realizată cu dificultate, în detrimentul pacienților a căror patologie necesită evaluare și intervenție de urgență.
Având în vedere rolul Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu de asigurare a îngrijirilor medicale definitive de urgenţă pentru majoritatea cazurilor care provin din judeţ şi care nu pot fi tratate definitiv la nivel local, în spitalele municipale sau orăşeneşti ori în centrele de permanenţă, în conformitate cu protocoalele în vigoare, asigurarea continuității asistenței medicale prin linia de gardă este esențială în tratarea patologiilor cardiovasculare“, se mai arată în hotărârea Consiliului Județean Gorj.