spot_img
16.9 C
Târgu Jiu
luni, iunie 5, 2023
Altele
  AcasăActualitateConsultantul artistic al Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“: Manelizarea activității culturale din primăria...

  Consultantul artistic al Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“: Manelizarea activității culturale din primăria municipiului nostru, (video)

  Iani Gârbaciu, consultant artistic al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu și-a exprimat indignarea cu privire la finanțarea disproporționată de către Primăria Târgu Jiu a unui concert de manele. Mesajul a fost postat pe pagina sa de Facebook:
  „În orașul sfințit de Brâncuși – invitat de autoritățile locale și plătit cu 600 de milioane, din BANI PUBLICI – manelistul Tzancă Uraganul.
  Nu domnu’ Tzancă Uragan mă deranjează și nici manelele din dotare – să le presteze sănătos – deși ziua asta putea și trebuia să fie despre adevărații Artiști romi – ambasadori de țară – despre tradițiile și obiceiurile culturale romales, păstrate din bătrâni, despre comuniune și incluziune!
  Nu mă deranjează celebrarea Zilei Internaționale a Rromilor – o împărtășesc și mă bucur alături de prietenii și amici etnici.
  Te trais but! Halau Bahtali!
  Stiți ce mă revoltă?!
  Manelizarea activității culturale din primăria municipiului nostru, ghidată și girată de viceprimarul pe cultură și consiglierii săi, gândul electoral meschin din spatele organizării (fără măcar să consulte comunitatea și oraganizațiile rome), coroborat cu cheltuirea a peste 1 miliard lei vechi !!! – pe manele – de la bugetul local“.
  Iani Gârbaciu spune că director responsabil de această situație este viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Gabriel Coica, responsabil de domeniul Cultural: „Departamentul cultural, manevrat și dirijat de viceprimarul Coica, nu este deloc deranjat de interminabilele lucrări derulate pe via sacra a orașului nostru – Calea Eroilor -, de invizibilele lucrări de la Casa de Cultură, de stângăcia întocmirii și de stagnarea dosarului privind includerea Ansamblului Monumental ,,Calea Eroilor” în Patrimoniul Mondial UNESCO, de necesitatea investiţiei imediate în infrastructura culturală a cetății – vezi singura Galerie de Artă – prăfuită și neadaptată vremurilor -, sau de subfinanțarea instituțiilor profesioniste și a proiectelor culturale.
  Se revoltă și ei, domnul vice și cumnații, împotriva unor proiecte culturale făcute de alții, cel mai bun exemplu (ne)Cazul Tudor, operă rock (ce-i drept) dedicată eroului din Vladimirii Gorjului și Anului Bicentenar “Tudor Vladimirescu”, întâmplată, ce destin, tot pe insulița din inima orașului nostru, produsă cu un buget “exagerat” – 3 miliarde lei vechi (aprobat și discutat de Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu), pusă în scenă de instituții locale profesioniste de spectacol, în colaborare cu artiști și profesioniști din domeniul artelor spectacolului (peste 150 artiști implicați), sprijinită de peste 20 de instituții publice și entități media, întâmplată de 6 ori anul trecut (spectacol prezent în repertoriul teatrului), transmis pe calea undelor de Radio România Cultural și Radio România Actualități, în așteptarea transmiterii, în luna mai, pe Postul Național de Televiziune și a lansării albumului cu muzica spectacolului – colaborare cu trupa Bucium, consemnată în reviste culturale și publicații naționale, singurul produs artistic întâmplat în Gorj nominalizat la Premiile Uniter. Enumerarea de mai sus nu face trimitere la diferențele dintre manele şi rock, ci la diferenţele dintre oameni…
  Fiecare cu revolta lui!
  Tristă zi,
  Mohorâtă,
  În orașul sfințit de Brâncuși
  Maneaua cântă!“

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: