spot_img
11.6 C
Târgu Jiu
duminică, martie 3, 2024
Altele
  AcasăActualitateGândaci în blocul alimentar de la Penitenciarul Târgu Jiu. Control al APADOR-CH

  Gândaci în blocul alimentar de la Penitenciarul Târgu Jiu. Control al APADOR-CH

  Reprezentanții Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) au făcut un control, în vara acestui an, la Penitenciarul Târgu Jiu. În raportul întocmit sunt constatate o serie de deficiențe grave. Capacitatea normală a penitenciarului ar trebui să fie de 218 deținuți, însă la momentul vizitei în penitenciar se aflau 302 deținuți, „prin urmare Penitenciarul Târgu-Jiu se confruntă cu supraaglomerarea. Cu toate acestea, situația este mai bună față de anul 2016“, se menționează în raport.

  Investiție blocată

  Construcția unei noi unități de detenție a fost întreruptă. „În materie de investiții, penitenciarul nu a finalizat construcția administrativă care era în derulare şi la vizita din 2016, din cauza unor modificări legislative care au determinat încetarea contractului. Lucrarea este efectuată în proporţie de 75% şi se va relua anul viitor. Alte investiții care au fost făcute din 2016: a fost achiziționată o mașină de spălat, au fost efectuate reparații curente, s-au schimbat toate saltelele (în 2016 erau doar o parte schimbate), s-a scos un rând de paturi, în 2017 s-au achiziționat paturi noi și s-au schimbat marmitele de la bucătărie. Conducerea a menționat că nu au fost create spații de deținere noi din 2016. De asemenea, sistemul video care necesita investiţii şi în 2016 și care are ca scop şi desființarea foișoarelor de supraveghere nu a fost finalizat din motive financiare“, se mai arată în raportul APADOR-CH.

  Există intenţia ca în viitor să fie desființată o magazie de la secția exterioară pentru crearea de 40 de locuri de deținere.

  Probleme la blocul alimentar

  Reprezentanții APADOR CH au constatat că pavimentul bloculului alimentar era ud și pe alocuri lipicioas, tavanul era scorojit și cu igrasie, iar în preajma recipientelor cu mâncare au găsit doi gândaci pe pereţi.

  „Nicio hotă nu funcţiona la data vizitei. Conducerea a afirmat că urmărește ca în 2019 să schimbe sistemul de ventilație care nu face față în prezent. Este necesar în regim de urgenţă, funcţionarea sistemului de ventilaţie.

  În ziua vizitei, în meniul de prânz era: ciorbă de legume, pilaf de orez cu carne și mâncare de cartofi pentru diabetici, iar seara urmau să servească mâncare de dovlecei și griș cu lapte. Câteva bucățele de carne erau împachetate în hârtie, servite separat de mâncare. Cu toate acestea, reprezentantele APADOR-CH au observat cantitatea foarte mică de carne și foarte puține porții raportat la numărul deținuților“, se mai prezintă în raport.

  30 de vizite intime pe lună

  Cameră intimă de la Penitenciarul Târgu Jiu este foarte solicitată. „Camera intimă era dotată corespunzător, cu televizor, așternuturi curate, grup sanitar curat. În medie sunt 30 de vizite intime pe lună“, se mai arată în raport.

  Cele patru curți de plimbare sunt mici. „Dimensiunile acestora sunt mici având în vedere că penitenciarul are camere cu 20-30 de persoane care folosesc în acelaşi timp o curte de plimbare. Din păcate nu există un alt spaţiu disponibil care să poată fi amenajat ca şi curte de plimbare. Sala de sport este dotată cu 5 aparate sportive, parțial ruginite și uzate“.

  Deținuții suferă de o serie de probleme medicale. „Din discuțiile purtate cu asistentul medical prezent pe tură, cele mai frecvente afecțiuni sunt tulburările de personalitate, 38 dintre deținuți fiind pe tratament psihotrop, și cele cardiovasculare (47 de deținuți)“, se prezinte în raport.

  În general, reclamațiile deținuțilorau vizat prezența ploșnițelor, carnea servită este mai degrabă slăninăꓼ, iar la stomatolog se fac doar intervenții de urgență.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: