spot_img
16.4 C
Târgu Jiu
vineri, septembrie 22, 2023
Altele
  AcasăActualitateJudețul Gorj este pe cale să piardă și ultimul avion

  Județul Gorj este pe cale să piardă și ultimul avion

  Județul Gorj ar putea avea un aerodrom, unde să se efectueze curse aeriene internaționale. Uniunea Europeană dă bani până la sfârșitul acestui an pentru acest gen de proiecte. Factorii de decizie de la nivelul ministerelor sunt dispuse să facă demersurile necesare ca lucrurile să se desfășoare rapid. Punctul de plecare îl reprezintă punerea la dispoziție a terenului din localitatea Stănești, în suprafață de aproximativ 150 hectare, care se află în proprietatea Consiliului Local, la dispoziția Aeroclubului României.

  „În prezent, terenul din Stănești este trecut la categoria pășune. Există posibilitatea ca lângă Târgu Jiu, în comuna Stănești să se construiască un aerodrom, investiție care ar putea să fie finanțată prin programe europene, pentru infrastructură specifică.

  Evenimentul «Gorj Aeroshow», care a avut loc în luna august a acestui an, a demonstrat că terenul este pretabil pentru o astfel de activitate“, a spus Victor Banța, secretarul general adjunct al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

  Ce etape trebuie parcurse

  Victor Banța a identificat ce etape trebuie parcurse pentru derularea investiției din fonduri europene: „Am găsit la Ministerul Dezvoltării procedura administrativă și în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Transporturilor am identificat pașii care trebuie făcuți pentru realizare investiției. Autoritățile din Stănești nu mai pot inițieze procedurile de transformare a terenului într-o altă de folosire a terenului. Singura posibilitate ca să construiești este ca acel teren să nu fie pășune. Singura posibilitate este transferul acestui teren în domeniul public al statului. Aeroclubul României aflat în subordinea statului poate să se ocupe și să procedeze la ceea ce comuna

  Primul pas este de a trimite o scrisoare care nu obligă cu nimic către Aeroclubul României, prin care își exprimă intenția de a construi acolo un aerodrom și solicită sprijinul unei instituții publice a statului, cum este Aeroclubul României, care poate să realizeze construcții de acest fel în anumite condiții. Aeroclubul ia act de interesul public local și declararea în mod implicit al unui interes public județean și chiar național și începe să facă demersuri către autoritatea tutelară care este Ministerul Transporturilor. Transmite o notă în care spune că a constatat că există o voință locală, că se desfășoară un eveniment aviatic, că în urmă cu zeci de ani a operat un aerodrom și că se poate face un aeroclub teritorial în județul Gorj care să opereze. Ministerul Transporturilor ia act și își exprimă intenția publică și inițiază un proiect de hotărâre de guvern de transfer a unei suprafețe de teren din domeniul public al comunei în cel al statului român, cu administrarea către Ministerul Transporturilor, prin Aeroclubul României“.

  Contractul de finanțare trebuie semnat până la sfârșitul acestui an

  Victor Banța spune că autoritățile trebuie să se grăbească deoarece este ultima posibilitate de a dispune de fonduri europene: „Este ultimul tren pentru că banii europeni pentru înființarea aerodromului există în Programul Operațional pentru Infrastructură, în exercițiul financiar 2104-2020, iar proiectele pot fi finalizate în 2023, dacă nu se semnează contractul de finanțare pentru un astfel de proiect până la 31 decembrie anul curent și în cazul în care se semnează nu va fi gata până la 31-12-2023, atunci nu ar mai fi posibil o accesat o astfel de sursă de finanțare, pentru că în exercițiul financiar următor 2021-2027, Uniunea Europeană nu mai acordă finanțări acestei industrii, care este considerată poluantă. Ne putem lua adio de la această sursă de finanțare din bani europenei. Proiectul la care ne gândim prevede construirea unei piste de 1,8 kilometri pentru aerodrom în prima fază, existând posibilitatea să fie transformat în aeroport și să poată ateriza și decola avioane cu călători mari, de 300-350 de mărfuri plus transport de marfă.

  „Decid o parte din soarta județului Gorj“

  Victor Banța susține că autoritățile trebuie să fie responsabile: „Autoritățile din Stănești trebuie să conștientizeze faptul că decid o parte din soarta județului Gorj.

  Aceasta este singura cale de a construi un aerodrom în Gorj, pe baza voinței comune a autorităților locale, respectiv a comunei Stănești și a județului Gorj, și a instituțiilor statului“.

  Primarul comunei Stănești: „Propunerea nu ne avantajează“

  Constantin Bicheru, primarul comunei Stănești, a precizat că propunerea  fost discutată de consilierii locali, care nu sunt de acord cu transferul terenului: „A fost propunere, care a fost discutată și am transmis mai departe că propunerea cu transferul din domeniul public privat în cel al statului nu ne avantajează și să găsească o altă soluție legală. Noi putem să concesionăm terenul, dar nu să-l cedăm“.

  Te-ar mai putea interesa

  1 COMENTARIU

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: