spot_img
7.7 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 18, 2024
Altele
  AcasăActualitateLegea finalizării hidrocentralelor din Defileul Jiului va fi supusă din nou aprobării...

  Legea finalizării hidrocentralelor din Defileul Jiului va fi supusă din nou aprobării Parlamentului

  Legea privind finalizarea hidrocentralelor din Defileul Jiului precum și a altora din țară, care a fost respinsă de Curtea Constituțională, va fi supusă din nou aprobării Parlamentului. 

  Guvernul va susţine reaprobarea în Parlament a proiectului privind construcţia de hidrocentrale mici pe arii protejate, după ce vor fi corectate elementele neclare declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională, a afirmat premierul Nicolae Ciucă. Acesta a spus că România are nevoie de energie: „Curtea s-a pronunţat pe principiul bicameralismului, motiv pentru care în momentul în care vom avea publicată motivarea Curţii se va întoarce în Parlament. Guvernul va susţine ca elementele neclare din cuprinsul legii să fie asumate de Senat şi de Cameră şi să o reaprobăm, pentru că avem nevoie de aceste hidrocentrale, sunt bani ai României care au fost investiţi în aceste hidrocentrale. Avem, cel puţin în momentul de faţă, 11 care sunt asumate prin a fi repuse în funcţiune, pentru că unele dintre ele au ajuns la un nivel de finalizare de până la 90%. Avem nevoie de energie. Energia este o cerinţă strategică pentru noi şi pentru Uniunea Europeană, deci vom finaliza acest proiect până la finalul anului acesta”.

  Deputații PSD au pregătiti, deja, un proiect în acest sens, Camera Deputaților fiind cameră decizională, pe acest proiect.

  Proiectul de lege a fost fost adoptat în primăvară

  Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea USR în legătură cu legea care permite construcţia de hidrocentrale mici în ariile protejate.

  Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 23 martie, proiectul care prevede ca amenajările hidroenergetice în curs de execuţie cu procent mare de realizare să fie scoase din zona ariilor naturale protejate: „Obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60%, la data de 1 mai 2022, sunt considerate ca fiind proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională, urmând a fi puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025. Finalizarea acestor obiective de investiţii care se suprapun cu arii naturale protejate este posibilă, cu condiţia ca Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor să propună, în compensare pentru suprafeţele ocupate, o zonă echivalentă din punct de vedere al biodiversităţii cu zona ocupată de obiectiv, până la punerea acestuia în funcţiune, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2025”, prevedea proiectul de lege.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: