spot_img
25.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, iunie 15, 2024
Altele
  AcasăActualitatePandemia a amânat cu trei ani resfințirea unei biserici din Gorj

  Pandemia a amânat cu trei ani resfințirea unei biserici din Gorj

  Mitropolitul Olteniei, Irineu Slătineanu, a participat, duminică, 17 septembrie, la slujba de resfințire a Bisericii Sf. Mare Mucenic Gheorghe din Parohia Țicleni. La acest eveniment au fost prezenți sute de credincioși, atât din Țicleni, cât și din diverse alte localități: Târgu-Jiu, Mușetești, Negomir, Vladimir, Plopșoru ș.a..


  Evenimentul sfințirii a fost unul deosebit de important pentru Parohia Țicleni, a fost o zi plină de emoții, bucurie, lacrimi de recunoștință.
  Preotul paroh Dragomir Țicleanu a primit titulatura de preot iconom stavrofor, iar preotul Robert Ciucă pe cea de iconom.

  Ce lucrări au fost realizate

  Din decembrie 2015, preot paroh este Dragomir Țicleanu și preot slujitor pr. Robert Ciucă. În anul 2016, cu sprijinul Primăriei Țicleni și al enoriașilor, a început „schimbarea la față” a Parohiei Țicleni. În acel an, au fost demarate o serie de lucrări de reabilitare și consolidare a Bisericii parohiale Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și a început amenajarea parcului bisericii (este cel mai frumos parc din Țicleni-lucru susținut de foarte multi cetățeni). În anul 2017 au fost continuate lucrările de reabilitare a Bisericii Parohiale, exteriroul lăcașului de cult a fost reparat (tencuiala); s-a întocmit proiectul de restaurare a picturii bisericii, atât la interior, cât și la exterior, urmând să fie demarate lucrările. Pictura acestui lăcaș de cult este de o frumusețe aparte, fiind realizată în frescă, dar fiindcă era deteriorată, avea nevoie urgent de restaurare. Anul 2018 a fost marcat de începerea lucrărilor de restaurare a picturii Bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Țicleni; frumusețea picturii a fost readusă la viață de către pictorii restauratori Andrei și Vlad Hasna, care la slujbă de sfințire a lăcașului de cult au primit câte o gramată din partea ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.
  Lucrările au fost de durată, fiind finalizate după trei ani de zile. O parte din fonduri au fost alocate de către Primăria Țicleni, a fost primită finanțare și de la Consiliul Județean Gorj, dar au fost strânse fonduri și din donațiile oferite de enoriașii Parohiei Țicleni.
  În luna februarie a anului 2020 au fost finalizate lucrările de restaurare a picturii bisericești, fiind recepțioante de către o comisie a Mitropoliei Olteniei, cu calificativul „foarte bine”.

  Eveniment reprogramat

  Pe 12 iulie 2020 trebuia să aibă loc resfințirea bisericii de către Înalt Preasfinția Sa Irineu, Mitropolitul Olteniei, dar, din cauza pandemiei de coronavirus, evenimentul a fost reprogramat pentru 17 septembrie 2023.
  În toată această perioadă, lucrările la lăcașurile de cult din Parohia Țicleni au continuat. Au fost achiziționate numeroase icoane, obiecte și odoare bisericești, pentru a înfrumueța interiorul; curtea Bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost placată cu piatră decorativă adusă din Grecia; parcul bisericii a fost amenajat cu și mai multe plante decorative, arbuști ornamentali, flori și obiecte din ceramică, vase tradiționale oltenești si pergole.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!