spot_img
19.1 C
Târgu Jiu
luni, septembrie 25, 2023
Altele
  AcasăActualitatePremierul Boc se adresează UE pentru problemele minerilor

  Premierul Boc se adresează UE pentru problemele minerilor

  Situaţia gravă în care se află SNLO, dar şi indiferenţa de care dau dovadă guvernanţii atunci când vine vorba de promovarea ordonanţelor ce privesc concediul de aşteptare şi reeşalonarea datoriilor la bugetul de stat, au fost alte subiecte abordate de jurnalişti, în prezenţa premierului Emil Boc. În timp ce premierul vrea un punct de vedere clar de la UE cu privire la concediul de aşteptare, conducerea SNLO i-a explicat acestuia că „nu este vorba de un ajutor de stat”.

  Dacă ordonanţa de reeşalonare a datoriilor la bugetul de stat este în atenţia guvernanţilor, chiar dacă a fost pasată de la o şedinţă de guvern la alta, când vine vorba despre concediul de aşteptare, situaţia este cu totul alta, mai complicată. Aşa se face că premierul Emil Boc ştia despre cele două acte normative, dar nu părea îngrijorat de ceea ce înseamnă nepromovarea lor pentru entităţile energetice şi miniere.

  Conducerea SNLO: „cineva îl dezinformează pe premier”

  „Cunosc textul, l-am dat în analiză la Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor pentru a vedea dacă este compatibil cu legislaţia. Susţin un asemenea demers, dar va trebui să obţinem punctul de vedere de la UE, pentru că nu este ceea ce avem noi asumat în angajamente, fiind un act cu alt conţinut. Eu susţin, dar vor trebui obţinute avizele necesare”, a spus premierul. De vizita lui Boc la Târgu-Jiu a profitat, dacă s-ar putea spune aşa şi directorul general al SNLO, Daniel Burlan. Contactat telefonic, Daniel Burlan a declarat pentru cotidianul „Impact în Gorj”, că „am stat de vorbă cu domnul premier Boc, i-am explicat că nu este vorba de acordarea unui ajutor de stat. Venitul de 75% care îl primeşte şi sporul de vechime este dat de către unitate. Venitul de 75% este reglementat şi de Codul Muncii unde se reglementează că poate sta în şomaj tehnic şi nu este reglementat timpul. Eu am stat de vorbă cu premierul şi sper să se rezolve cât mai repede”. Mai mult decât atât, în ciuda argumentelor clare prezentate premierului, că în realitate SNLO plăteşte venitul angajatului cât se află în concediu de aşteptare, reprezentanţii SNLO tind să creadă că „cineva îl dezinformează pe premier”.

  Boc: „adresaţi-vă foştilor prim-miniştrii”

  Legat de ordonanţa de reeşalonare a datoriilor, premierul Emil Boc consideră că trebuie intrat în normalitate „va fi o primă lectură în şedinţa de Guvern. Această întrebare ar trebui să o adresaţi foştilor prim-miniştrii”. Şi totuşi, situaţia în care se află SNLO, de blocaj financiar, trenează încă din perioada în care în fruntea Ministerului Economiei se afla Varujan Vosganian, liberal ca şi susţinere politică. Însă, nu trebuie omis faptul că în acea perioadă problemele la datorii ale SNLO erau generate de faptul că Regia de Activităţi Nucleare şi Apă Grea nu a achitat restanţele. Ulterior, s-a realizat compensarea, urmare a implicării Ministrului Adrian Videanu, însă problemele pe circuitul financiar au continuat ca urmare a neachitării la timp de către stat a subvenţiilor către uzinele de agent termic din ţară. În concluzie, nu am putea spune că trebuie dată vina pe foştii prim-miniştrii, pentru că actuala datorie a SNLO către bugetul de stat, de peste 3000 miliarde de lei vechi s-a acumulat în ultimii doi ani, când la guvernare încă se afla actuala putere. În prezent, SNLO are de încasat peste 4200 miliarde de lei vechi şi de achitat la buget peste 3000 miliarde de lei, o parte din această sumă reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere.

  Te-ar mai putea interesa

  2 COMENTARII

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: