spot_img
22.3 C
Târgu Jiu
vineri, septembrie 22, 2023
Altele
  AcasăActualitateSculptură a unui valoros artist sârb ascunsă în spatele unui gard

  Sculptură a unui valoros artist sârb ascunsă în spatele unui gard

  Un cunoscut om de litere și dascăl gorjean i-a trimis din nou o scrisoare deschisă primarului municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, prin care sesizează faptul că sculptură valoroasă realizată de către un artist sârb este ascunsă în spatele unui gard.

  Zenovie Cârlugea a trimis scrisoarea deschisă și în urmă cu un an, dar nu s-a luat vreo măsură: „Subsemnatul, prof. dr. Zenovie Cârlugea, membru al Uniunii Scriitorilor din România, domiciliat în Târgu-Jiu, vă aduc la cunoștință un fapt care nu face cinste orașului. Este vorba de opera statuară de for public „Portretul artistului”, o sculptură foarte valoroasă, din marmoră de Rușchița, reprezentând, într-o morfologie esențializată foarte sugestivă, portretul marelui Brâncuși, unic în această viziune de indiscutabilă modernitate, la nivelul municipiului.

  Această piesă de artă monumentală, de mare valoare estetică, al cărei autor este sculptorul sârb KOLIA MILUNOVICI, a fost executată aici, la Tg.-Jiu, în cadrul unei mai vechi „tabere de sculptură”, cea din vara anului 2000, fiind în final amplasată, atât de neinspirat, în fața Hotelului „Sport” (alți artiști invitați și-au „adjudecat” atunci amplasamente de mai mare vizibilitate, dar timpul a cernut până azi valorile și opera lui Kolia Milunovici își revendică locul meritat).

  Așadar, la ora de față, statuia de marmoră „PORTRETUL ARTISTULUI” (Brâncuși), amplasată în urmă cu 20 de ani în fața Hotelului SPORT, se află în spatele unui gard din prefabricate, văzându-i-se numai… scăfârlia! Parcă se uită de peste gard la ignoranța și neputința celor îndrituiți cu „moștenirea Brâncuși”, aici, în orașul lui, în care a ridicat în anii 1937-1938 mirificul Ansamblu sculptural-arhitectural „Calea Eroilor”, integrând Târgu-Jiul pe harta marilor circuite culturale. Impasul în care, iată, se află opera statuară a artistului Kolia Milunovici îi vizează, așadar, mai întâi, Domnule Primar, pe cei care ar trebui să vă asigure în permanență o consiliere culturală corectă și operativă în chestiune. (…)

  Este regretabil, Domnule Primar, că aceia care se ocupă la Tg.-Jiu cu promovarea lui Brâncuși nu au sesizat până acum această anomalie, care aduce prejudicii de imagine și nemulțumiri publice.

  Vă rog să realizați că intervenția de față este „rodul” unei nemulțumiri mai generale a unor cetățeni în legătură cu anumite aspecte ale patrimoniului artistic al orașulu(…)“.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: