spot_img
15.5 C
Târgu Jiu
duminică, mai 26, 2024
Altele
  AcasăActualitateModernizarea Casei de Cultură, la anu' și... la mulți ani !

  Modernizarea Casei de Cultură, la anu’ și… la mulți ani !

  Deși încă de la începutul anului trecut, primarul Romanescu anunța începerea  lucrărilor de reabilitare la Casa de Cultură din municipiul Târgu Jiu, ba mai mult, lansase și o campanie pe facebook, în care cetațenii erau încurajați să propună viitorul nume al obiectivului, acum, licitația ce vizează reabilitarea Casei de Cultura a Sindicatelor se va rezilia. Totul se datorează faptului că Primăria Târgu Jiu a greșit proiectul tehnic al investiției.

  Proiectul tehnic de „Reabilitare, modernizare și dotare a Casei de Cultură a municipiului Târgu Jiu”, finanțat de Ministerul Dezvoltării din bugetul statului și derulat prin Compania Națională de Investiții a fost finalizat. Din păcate, cu toate că o asociere de firme a câștigat licitația, lucrările de construire nu vor putea începe deoarece Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție realizată de Primăria Târgu Jiu a fost incompletă și mult diferită față de realitatea pe care proiectantul de specialitate a găsit-o la fața locului.

  „Astfel, astereala și ornamentul exterior la cornișă a fost prevăzut din material plastic însă trebuie confecționate din lemn masiv; tavanul fals cu rol de absorbție a reverberațiilor este deteriorat și trebuie refăcut; plafonul trebuie consolidat întrucât a fost afectat de rădăcinile vegetației crescute; bazinul de apă pentru stingerea incendiilor nu a fost inclus în DALI, este deteriorat și trebuie refăcut; sistemul de eficiență energetică a fost prevăzut să fie realizat fără ca elementele arhitecturale din exterior să fie protejate; nu a fost prevăzut a se realiza un studiu fonic etc. Toate acestea au dus la creșterea cu 55-65% a valorii investiției pe care, în luna august 2020 am supus-o aprobării prin ordin de ministru, de la 22,35 milioane lei la cca 38-40 milioane lei. Între timp a crescut și comisionul de management al investiției de la 5% la 8%”, a transmis Victor Banța, secretar în cadrul Ministerului Dezvoltării.

  Incompetența autorităților întârzie începerea lucrărilor. Întreaga procedură va fi reluată. Abia peste 3 ani se va mai putea vorbi de un nou contract semnat. „Voi sprijini în continuare reprezentanții Primăriei Târgu Jiu deși vom fi nevoiți să reziliem contratul de lucrări publice semnat în urma licitației din anul 2021, deoarece suma rezultată este prea mare. Diferența depășește pragul admis în legislația achizițiilor și trebuie, mai întâi, bugetată. Apoi, vom relua procedura pentru avizarea proiectului în CTE, și la CNI și la Minister, urmând să reintroducem în circuitul de avizare ordinul de ministru pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Abia după ce toate acestea vor fi realizate procedura de achiziții publice va fi luată de la capăt de către CNI, pe baza proiectului tehnic realizat.

  Dacă totul decurge normal vom mai aștepta încă 3 ani pentru ca obiectivul să fie finalizat!

  Iar dacă valoarea finală a investiției va depăși 40 milioane lei, aprobarea ei va trebui să să facă prin Hotărâre de Guvern, caz în care durata va fi și mai mare”, a mai spus Banța.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: