spot_img
1.1 C
Târgu Jiu
sâmbătă, decembrie 9, 2023
Altele
  AcasăActualitateStrugurii gorjenilor, afectați de „putregaiul cenușiu“. Producția s-a înjumătățit

  Strugurii gorjenilor, afectați de „putregaiul cenușiu“. Producția s-a înjumătățit

  Struguri din gospodăriile sătenilor din județul Gorj au fost afectați de o boală care apare la vița de vie hibrid netratată, denumită de „putregaiul cenușiu“. Cantitatea de struguri culeasă în această toamnă a fost pe jumătate sau chiar mai mult față de cea dintr-un an normal.

  Specialiștii recomandă ca și la această categorie de viță de vie să fie aplicate tratamente corespunzătoare: „Hibridul, mai ales specia «ananas» suferă de o boală, ֿ«putregaiul cenușiu», care duce la stafidirea boabelor. Boala aceasta s-a manifestat și la vița de vie din soiul «Nova». Cine nu face tratamente, pierde o mare parte din producție. Trebuie făcute două-trei tratamente cu o soluție antibotitrică mai ales în anii ploioși. Boala aceasta acționează când este apă multă și căldură. Prima dată trebuie aplicat un tratament împotriva manei, înainte sau după floare imediat, și apoi cele antibotitric. Este posibil să vină un an secetos și să nu mai fie probleme“, a precizat inginerul horticol Vasile Cochină.

  Vița de vie hibridă trebuie tratată

  În concepția populară, vița de vie hibridă are o rezistență mai mare la dăunători și nu trebuie tratată așa de mult. Lucrurile s-au schimbat, însă, în ultimul timp. „Nu este chiar așa. Unele tratamente trebuie aplicate și la această viță de vie, la fel ca la cea nobilă“, mai spune Vasile Cochină, din comuna Bălănești, acolo unde deține o plantație de viță de vie nobilă, care se întinde pe o jumătate de hectar. A aplicat toate tratamentele necesare și producția de struguri a fost bună în acest an. „Am aplicat nouă tratamente în acest an. Producția de struguri este bună și vinul va fi la fel de bun. Este o producție normală“, a precizat Vasile Cochină, directorul Asociației viticole „Dealul Bălănești“.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: