spot_img
15 C
Târgu Jiu
vineri, iunie 2, 2023
Altele
  AcasăActualitateSute de angajați din sistemul de învățământ au protestat în fața Prefecturii...

  Sute de angajați din sistemul de învățământ au protestat în fața Prefecturii Gorj

  Peste 200 de angajați din sistemul de învățământ din județul Gorj au participat la un protest în fața sediului Prefecturii Gorj. Manifestația a avut loc între orele 12.00 și 13.00. La protest au participa cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic.

  „Proteste se desfășoară în luna martie în toate județele din țară, conform unui calendar. Va urma un miting în București la care vor participa aproximativ 10.000 de persoane și, apoi, grevă generală la jumătatea lunii mai, astfel încât să nu încheiem situația școlară și să nu ne prezentăm la examenele naționale“, a spus Constantin Huică, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj.

  „Trebuie să fie un semnal de alarmă serios“

  Principala problemă se referă creșterea salarială: „Una dintre cele mai acute probleme cu care se confruntă salariații din învățământ este cea legată de salarizare, motivarea resursei umane din învăţământ fiind condiţia primordială pentru a avea un sistem de educaţie performant în România. Pentru guvernanţi, trebuie să fie un semnal de alarmă serios faptul că în România creşte numărul profesorilor necalificaţi, categorie care nu se regăseşte în nicio ţară membră a UE şi nu numai.
  Membrii de sindicat ai organizațiilor sindicale de la nivelul județului Gorj – Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj (USLI Gorj) și Sindicatul Liber din Învățământ Tg.Jiu (SLI Tg.Jiu) îşi exprimă, de asemenea, nemulţumirea faţă de nerezolvarea problemelor salariale ale personalului nedidactic, cerinţa fiind aceea ca salariile acestei categorii profesionale să fie majorate la nivelul maxim prevăzut de Legea 153/2017. Reamintim faptul că aceşti salariaţi au venituri, în medie, de aproximativ 2.000 de lei lunar, ceea ce înseamnă că aceşti oameni sunt condamnaţi la sărăcie extremă. Este greu de înţeles de ce Guvernul României amână rezolvarea acestei probleme, având în vedere că impactul bugetar este nesemnificativ“, se arată într-o adresă transmisă Prefecturii Gorj.

  Revendicările sindicatelor

  Principalele revendicări ale sindicatelor din învățământ sunt:

  – rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii – cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât toate categoriile de salariați din sistemul educațional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022;
  – identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar;
  – adoptarea, în regim de urgență, a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998;
  – aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: