spot_img
24.1 C
Târgu Jiu
sâmbătă, mai 25, 2024
Altele
  AcasăActualitateUn nou impozit în Târgu Jiu. Cetățenii vor plăti taxă unei asociații...

  Un nou impozit în Târgu Jiu. Cetățenii vor plăti taxă unei asociații controversate pentru prinderea maidanezilor

  Soluţii pentru rezolvarea problemei maidanezilor
  Primăria municipiului Târgu Jiu vrea să introducă un nou tip de impozit pentru capturarea câinilor fără stăpân de pe raza orașului.

  Fiecare locuitor al municipiului ar urma să achite 11 lei pe an. În plus, Primăria Târgu Jiu va achita câte 300 de lei pentru capturarea unui singur maidanez. Aceste precizări sunt arătate în Raportul de specialitate privind aderarea municipiului Târgu Jiu la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul județean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân“.
  Banii ar urma să se ducă în contul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul județean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân“, cu sediul în județul Hunedoara. Suma pe care ar urma să o achite populația municipiului Târgu Jiu acestei Asociații despre care au apărut o serie de informații controversate în spațiul public se va ridica la aproximativ nouă miliarde de lei vechi, la care se adaugă alte sume achitate de Primăria Târgu Jiu pentru prinderea câinilor.

  Asociația Pro Animals: „Delegarea directă este ilegală“

  Carmena Șerbănoiu, președintele Asociației „Pro Animals“, susține că delegarea serviciului prin negociere directă este ilegală și o va ataca în instanța de judecată, în cazul în care va fi încheiată:
  „Aderarea municipiului Târgu Jiu la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul județean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân“ și delegarea serviciului prin negociere directă este ilegală deoarece Ordonanța nr. 155 de gestionare a câinilor fără stăpân este o lege specială, iar, potrivit acesteia, delegarea gestiunii serviciului se poate face doar prin concesiune. Organizațiile de protecție a animalelor din țară și străinătate cu care colaborăm vor acționa în instanță legalitatea acestei aderări. După toate încercările și eforturile colaboratorilor noștri de a susține și a schimba în bine activitatea de gestionare a cânilor fără stăpân, zeci de mii cetățenii și iubitorii de animale din străinătate au semnat petiții. Din păcate, aceste măsuri luate de autorități aduc orașul Târgu Jiu într-o lumină negativă.
  Vom contesta această aderare în instanța de judecată“. Aceasta a precizat că asociația respectivă are adăposturi doar în județul Hunedoara, iar, în cazul în care un câine pierdut de stăpân sau scăpat dintr-o curte este capturat, acesta este dus în județul Hunedoara: „Proprietarul animalului este nevoit să meargă în Hunedoara pentru a-și recupera animalul“, a precizat Carmena Șerbănoiu. Aceasta susține că legea menționează obligația organizării unei dezbateri publice, dar Primăria Târgu Jiu nu a anunțat o întâlnire cu societatea civilă.
  Asociația din județul vecin a făcut obiectul mai multor apariții în mass-media. Prin urmare, din cauza scandalurilor, Consiliul Județean Hunedoara s-a retras din parteneriatul cu aceasta.

  Romanescu: „La licitația pentru delegarea serviciului nu s-a prezentat nicio fundație“

  Primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a spus că la licitația pentru delegarea serviciului nu s-a prezentat nimeni: „La licitația pentru delegarea serviciului nu s-a prezentat nicio  asociație sau fundație. Neavând o ofertă concretă în privința gestionării acestui serviciu, a trebuit să găsim o soluție. În acest moment, în Târgu Jiu, prioritate trebuie să aibă cetățeanul, iar, pe lângă sesizările doamnei, sunt sute de sesizări din partea cetățenilor din Târgu Jiu care întâmpină probleme legate de câinii fără stăpân. Noi încercăm de 20 de ani să o rezolvăm cu societatea Edilitara și cu asociațiile de profil, dar nu găsim o soluție. Constatăm cu toții că în Târgu Jiu sunt sute de câini lăsați liberi. Acel operator este pe raza județului Hunedoara de cel puțin șapte ani de zile“, a pus primarul Romanescu la Gorj Tv.

  Carmena Șerbănoiu: „Îmi permit să-l contrazic pe domnul primar și pun la dispoziție documente în acest sens“

   

   

  Carmena Șerbănoiu a precizat că o asociație s-a prezentat la licitație, dar nu a fost admisă din cauza unei condiții abuzive, care nu poate fi îndeplinită de nicio organizației din țară: „În urma declarațiilor domnului primar în mass media locală cu privire la licitația privind atribuirea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân, țin să precizez că acestea nu sunt făcute din rea-voință, ci pentru că este, probabil, dezinformat. Dânsul a spus că nu s-a prezentat nimeni la licitație. Îmi permit să-l contrazic și pun la dispoziție documente în acest sens. În luna septembrie, organizația „Totul pentru animale“ s-a înscris la licitație, pentru că a dorit rezolvarea problemei câinilor fără stăpân din municipiul Târgu Jiu, în colaborare cu Asociația «Pro Animals», care are o experiență de 23 de ani și este constituită din specialiști din domeniu. Asociația „Totul pentru animale“, al cărei președinte este medicul veterinar Radu Bracaci, implicat în bunăstarea și protecția animalelor, cunoscut de iubitorii de animale din Târgu Jiu, dorea rezolvarea problemei câinilor fără stăpân într-un mod civilizat și uman, fără să se recurgă la eutanasii. Din păcate, oferta asociației a fost respinsă pentru că nu a avut suma de 500.000 de euro în cont, condiție care a fost abuzivă și ilegală“.

   

  Asociația „Pro Animals“ a contribuit cu 8 miliarde lei vechi pentru adăpostul Primăriei Tg. Jiu

  Carmena Șerbănoiu spune că asociația pe care o reprezintă a ajutat adăpostul Primăria Târgu Jiu cu hrană și alte servicii în valoare de 8 miliarde de lei vechi într-un singur an: „Domnul primar a afirmat că Primăria nu a fost ajutată de nicio fundație în activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân. Vreau să cred că afirmația este făcută în necunoștință de cauză, pentru că în anul 2022 am depus o adresă la Primăria Târgu Jiu prin care informam despre ajutorul oferit pe anul anterior, care a constat în hrană, asistență medical-veterinară, sterilizări, adopții, care se ridică la valoarea totală de aproximativ opt miliarde“.

   

   

  Te-ar mai putea interesa

  5 COMENTARII

  1. Opinez ca reteta ar trebui aplicata lui unguriciu si neamului lui: sterilizati si apoi la tarc, la fundatie, poate i adopta vreun crestin.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: