spot_img
24.8 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 16, 2024
Altele
  AcasăActualitateUrs depistat de dronele Salvamont în Cheile Sohodolului

  Urs depistat de dronele Salvamont în Cheile Sohodolului

  Salvamont Gorj a demarat scanările cu dronele pentru depistarea efectelor produse de cutremure. Imaginile urmează să fie analizate. Salvamontiștii caută eventuale roci care s-au desprins sau riscă să cadă din cauza seismelor. În timpul verificărilor a fost depistat un urs uriaș. Scanările cu dronele vor continua pe teritoriul cuprins între comunele Schela și Peștișani.

  „A fost demarată activitatea de analiză a posibilelor efecte ale cutremurelor și replicilor acestora produse în zona montană a județului Gorj, cu ajutorul dronelor, prima acțiune fiind derulată în zona Cheile Sohodolului din comuna Runcu. În cadrul acestei ample acțiuni, au fost efectuate:

  Instalarea și operarea unui centru de comandă mobil în zonă;
  Inspecții în câmp vizual cu ajutorul dronelor profesionale;


  Utilizarea tehnologiei de tip live mesh pentru conectare drone automat la monitoarele centrului de comandă;
  Realizarea planurilor ortofotomozaice ale zonelor prin tehnică de fotogrametrie digitală aeriană, această tehnică fiind viitorul în cartografiere și cadastru;
  Realizarea automată a modelelor digitale de suprafață (DSM), de teren (DTM) și 3D mesh texturat;
  Analiza reliefului cu drone cu camere de termoviziune;
  Analiza și procesarea fotogramelor automat cu sistemul #saruav pentru detecție automata de obiecte/persoane;
  Analiza faunei din zonă – identificarea unui urs adult de dimensiuni mari la 350 m altitudine pe chei;
  Analiza culoarelor de scurgere a rocilor și identificarea rocilor de mari dimensiuni dislocate de pe versanți, instabile, pentru evacuarea acestora, pentru a nu afecta zonele de acces ale mașinilor și turiștilor;
  Realizarea unei baze de date cu informații digitale de teren pentru a le compara automat cu date obținute în acțiuni viitoare în vederea identificării unor schimbări ale reliefului;
  Analiza unor obiective cu sisteme de camere cu ultra-zoom instalate pe drone;
  Efectuarea de măsurători cu laser de tip rangefinder aflat pe dronă.

  Au fost folosite 8 drone cu funcționalități diferite, drone aflate în dotarea Salvamont Gorj și Vodafone România. Acestea au fost operate de către experți din cadrul ambelor instituții.

  Acțiunea va continua și în perioada următoare, vor fi analizate zone ample din sectorul montan sudic al masivului Vâlcan, zone în care au fost înregistrate cutremurele, respectiv perimetrul montan dintre localitățile Schela și Peștișani. Acțiunea este inițiată și susținută de către Consiliul Județean Gorj, este realizată de către Serviciul Salvamont Gorj împreună cu specialiști din cadrul Vodafone România – partenerul de tehnologie al Salvamont România și beneficiază de sprijinul Primăriei Runcu.

  Această activitate de analiză nu dorește să se substituie activității altor instituții cu atribuții în domeniu și are doar un caracter de analiză locală care să permită autorităților publice să cunoască situația din teren și să întreprindă măsurile necesare pentru a-i proteja pe cei care merg pe munte, deopotrivă turiști sau persoane care desfășoară diverse activități profesionale”, a transmis Salvamont Gorj.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: