spot_img
21.7 C
Târgu Jiu
miercuri, mai 29, 2024
Altele
  AcasăCulturaComplex multifuncțional unic dedicat lui Brâncuși, la Craiova

  Complex multifuncțional unic dedicat lui Brâncuși, la Craiova

  Un centru de artă dedicat marelui sculptor gorjean Constantin Brâncuși și lucrărilor sale va fi deschis joi, 15 septembrie, în Craiova. Proiectul aparține cunoscutului arhitect Dorin Ștefan, cel care a realizat proiectul de modernizare a Căii Eroilor din Târgu Jiu, strada care unește operele lui Brâncuși din Târgu Jiu și face parte din ansamblul monumental.

  Este încă o dovadă că Brâncuși este mult mai prețuit în alte locuri decât la el acasă, în Târgu Jiu și Peștișani. Coloana „fără Sfârșit“ este înnegrită, pentru că, de mult timp nu s-a mai făcut o acțiune de restaurare prin alămirea modulelor, iar operele din piatră prezintă orificii tot mai mari, pentru că chiturile s-au desprins și apa se infiltrează.

   

  „Un «templu» în beton și sticlă, ca omagiu pentru sculptorul de geniu Constantin Brâncuși“

  Complexul multifuncțional unic de la Muzeul de Artă Craiova este dedicat în întregime, memoriei celui mai cunoscut sculptor român, Constantin Brâncuși.

  „Centrul „Constantin Brâncuși“, rezultatul unei investiții derulate de Consiliul Județean Dolj, a fost proiectat de renumitul arhitect Dorin Ștefan și surprinde în special prin prisma din sticlă, cu o înălțime de peste 12 metri, în interiorul căreia o construcție ovoidală, realizată din lamele suprapuse, conține reproducerea la scară mare a celebrei opere „Măiastra“. Sursa de inspirație pentru acest ansamblu a constituit-o proiectul niciodată materializat al templului pe care Brâncuși urma să-l realizeze, la solicitarea maharajahului Yeshwant Rao Holkar II, din Indore. Într-un arc peste timp, la Craiova își deschide porțile astăzi un „templu“ în beton și sticlă, ca omagiu pentru sculptorul de geniu Constantin Brâncuși.

  Secțiunea subterană a construcției, cu intrarea printr-un amplu amfiteatru, oferă spații generoase, în care publicul este invitat să descopere detalii captivante despre viața și opera celui considerat „Părintele sculpturii moderne“. Alături de fotografii din arhiva Centrului Pompidou, din Paris, de imagini ale Ansamblului Monumental de la Târgu Jiu și ale operelor prezente în colecțiile muzeale românești ori de filme-document, sunt integrate în expunere elemente interactive moderne, precum panourile care permit redarea și explorarea tridimensională a lucrărilor aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Craiova. Tot aici se regăsesc bârne recuperate din atelierul parizian al lui Constantin Brâncuși și aduse la Craiova de reputatul critic de artă V. G. Paleolog, considerat primul monograf al sculptorului. Conexiunea între galerie și prisma din sticlă este asigurată printr-un ascensor care îl poate purta pe vizitator până în vârful ovoidului.

  Oltenia a rămas mereu aproape de Brâncuși, dar Craiova și Doljul sunt foarte importante, având în vedere că aici a ales să studieze și să se formeze. Noi, în urmă cu câțiva ani, am gândit acest proiect ca pe o recunoaștere a muncii sale pentru această zonă a țării, dar și ca pe o oportunitate pe care să le-o oferim cetățenilor județului și turiștilor pentru a afla cât mai multe despre omul și artistul Constantin Brâncuși“, este mesajul transmis de Consiliul Județean Dolj.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!