spot_img
20.2 C
Târgu Jiu
miercuri, iulie 24, 2024
Altele
  AcasăCulturaDatinile prezentate în centrul municipiului Târgu Jiu la „Alaiul obiceiurilor de iarnă”

  Datinile prezentate în centrul municipiului Târgu Jiu la „Alaiul obiceiurilor de iarnă”

  „Alaiul obiceiurilor de iarnă” va avea loc în Piața Prefecturii din Târgu Jiu, joi, 15 decembrie 2022, începând cu ora 10:00. Ca în fiecare an, sute de colindători își dau întâlnire la Târgu-Jiu, pentru a participa la acest eveniment devenit deja o tradiţie, una care, an de an, oferă târgujienilor ocazia de a asista la un frumos spectacol al datinilor şi obiceiurilor populare gorjeneşti.

  „Peste 500 de colindători din judeţele Gorj şi Mehedinţi, îmbrăcaţi în frumoase costume populare,  participă anul acesta la “Alaiul obiceiurilor de iarnă”, demonstrând încă o dată faptul că tradiţiile lăsate moştenire de strămoşi nu au fost şi nici nu vor fi uitate de tânăra generaţie. Evenimentul se va desfăşura în zona pietonală a municipiului Târgu Jiu, fiind organizat în fiecare an de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj și va începe la ora 10,00 cu o paradă a formaţiilor participante din faţa CJCPCT Gorj până în Piaţa Prefecturii, iar apoi colindătorii vor susţine, pe scena amplasată în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu, un spectacol tradiţional de colinde.

  Ca şi anul trecut, vor fi puse în scenă  mai multe obiceiuri: “Umblatul cu Capra”, “Ursul” şi “Pluguşorul”, obiceiuri care încă sunt păstrate şi respectate în zona de sub munte.

  Vă propunem anul acesta jocul măștilor prezentat de Ansamblul “Roua” din Padeș, dar și alte tradiții păstrate cu sfințenie de către “Corul Bărbătesc al Ansamblului Cheile Oltețului” din Polovragi și Ansamblul din județul Mehedinți, mai exact din Baia de Aramă, Bordeiașul“, se arată într-un comunicat de presă al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

  Ce ansambluri folclorice vor participa

  Și-au anunțat prezența anul acesta la „Alaiul Obiceiurilor de Iarnă” Ansambluri Folclorice de la:  Polovragi, Runcu, Bolboși, Palatul Copiilor din municipiul Târgu Jiu, Bălcești, Crasna, Novaci, Săcelu, Tismana, Padeș, Baia de Aramă, Baia de Fier, Scoarța, Mușetești, Arcani, Turceni, Privighetorile Gorjului, Bălești și Țânțăreni. Prezenți în data de 15 decembrie de la ora 10.00 vor fi și cei de la Liceul de Arte “Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu.

  Organizatorii încearcă, prin acest eveniment, să  arate frumuseţea portului popular oltenesc şi, desigur, obiceiurile de iarnă păstrate din moşi-strămoşi pe aceste meleaguri. Cu siguranță, foarte apreciat va fi, de cei prezenți la acest eveniment, programul de datini şi obiceiuri ale sărbătorilor de iarnă prezentat de „Grupul Bărbătesc al Ansamblului Folcloric Cheile Oltețului” din Polovragi (ansamblu al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și al Căminului Cultural din Polovragi).

  Manifestările ocazionate de Sărbătorile de Iarnă sunt organizate de Consiliul Județean Gorj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Școala Populară de Arte ”Constantin Brâncuși”.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!