spot_img
20.7 C
Târgu Jiu
miercuri, iunie 19, 2024
Altele
  AcasăCulturaExpoziția de bandă desenată „Imagini din trecut. Holocaustul în Gorj”, prezentată în...

  Expoziția de bandă desenată „Imagini din trecut. Holocaustul în Gorj”, prezentată în centrul municipiului Târgu Jiu

  Expoziția de bandă desenată „Imagini din trecut. Holocaustul în Gorj” va putea fi văzută de joi, 23 noiembrie, în zona centrală a municipiului Târgu Jiu.

  ‘Despre parcursul evreilor ajunși în lagărul de la Târgu Jiu și al romilor din județul Gorj, ne vorbesc panourile de bandă desenată din expoziția „Imagini din trecut. Holocaustul în Gorj”, un proiect realizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în parteneriat cu Fundația Freedom House România și în colaborare cu Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” și Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

  Benzile desenate sunt realizate de ilustratorul Octav Ungureanu, după un scenariu creat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și cadre didactice de la unitățile școlare amintite’, se arată într-un comunicat de presă.

  În lagărul de la Târgu Jiu au fost aduși evrei din estul României.

  ‘Știai că, în noiembrie 1939, la Târgu Jiu a fost înființat un lagăr pentru refugiații polonezi, transformat apoi în lagăr pentru deținuți politici, persoane acuzate sau suspectate de a fi comuniști, dar și legionari, mineri și greviști sau militanți democrați?

  Știai că, din iunie 1941, mii de evrei din estul României au ajuns în acest lagăr? Aici au trăit în condiții inumane și ulterior au fost deportați în Transnistria, unde mulți dintre ei și-au pierdut viața.

  În Transnistria au fost deportați și 259 de romi nomazi din județul Gorj. Cei mai mulți dintre ei (147) erau copii’, se mai arată în comunicatul de presă.

  Joi, 23 noiembrie, de la ora 15:30, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Institutul „Elie Wiesel” și Fundația Freedom House România organizează un dialog despre memorie și istoria comunităților de evrei și romi din județul Gorj.

   

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!