spot_img
5.5 C
Târgu Jiu
vineri, februarie 23, 2024
Altele
  AcasăCulturaExpoziție cu lucrări realizate de persoane cu dizabilități

  Expoziție cu lucrări realizate de persoane cu dizabilități

  O expoziție inedită cu picturi realizate de către persoane cu dizabilități a fost prezentată duminică, 3 decembrie, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.

  25 de lucrări au fost expuse în holul muzeului, iar o tânără liceană, aflată în scaunul cu rotile, și-a prezentat câteva dintre poeziile create de ea, într-o broșură.


  „Astăzi este rezultatul proiectului nostru «Colecția de zâmbete». Este o expoziție în care prezentăm munca din ultima perioadă: o parte dintre lucrările făcute de tinerii cu dizabilități de la Centrul «Christian», căruia îi mulțumim pentru parteneriat. Pe lângă picturi, în cadrul expoziției mai avem lucrări pirogravate, dar și o broșură cu poezii scrise de către Andreea (n.r.-o liceană aflată în scaunul cu rotile).
  Au fost, la început, reticenți să folosim culoare pe pânză, dar, prin curaj și cu sprijinul Dorinei Cioplea, care ne-a ajutat foarte mult, am reușit să facem această expoziție, care nu este prezentată întâmplător pe data de 3 decembrie, fiind Ziua Internațională a Peroanelor cu Dizabilități.
  Sunt peste 25 de lucrări. Ne bucurăm foarte mut de rezultat“, a spus Roxana Pistol, președintele Asociației „Be Teen“, organizatorul acțiunii.

  „Pot să ajungă chiar și artiști plastici“

  Dorin Cioplea, artist plastic și muzeograf, i-a ajutat pe tinerii cu dizabilități să își realizeze picturile.


  „Nu este prima dată când lucrez cu persoane care au dizabilități. Dincolo de faptul că ai nevoie de răbdare în lucrul cu oamenii, trebuie să fii deschis, pentru că ei sunt foarte calzi și așteaptă să cunoască oameni noi, se bucură atunci când cineva le recunoaște talentul. Expoziția este una dintre modalitățile de a-i aduce în atenția oamenilor, pentru că unii dintre ei sunt chiar foarte talentați și nu au avut ocazia să-și dezvolte talentul și să învețe niște baze ale artei vizuale și sunt autodidacți și apreciez acest lucru.
  Pot să ajungă chiar și artiști plastici, dacă sunt serioși și urmează acest drum, care presupune și multă învățare. Mulți dinte ei fac asta în scop terapeutic și este una dintre modalitățile lor de a se exprima și a se face auziți“, a spus Dorina Cioplea.

  „Este esențial să continuam să ne implicăm pentru un mediu mai incluziv și echitabil“

  Daniel Andrei, directorul Centrului de zi „Christian“ destinat persoanelor cu dizabilități, a transmis un mesaj: „Centrul de zi «Christian» se alătură comunităților din întreaga lume, pentru a marca Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, pe data de 3 decembrie. Această zi reprezintă un moment de reflecție, conștientizare și acțiune în sprijinul drepturilor și incluziunii persoanelor cu dizabilități.
  Anual, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități ne oferă oportunitatea de a onora contribuțiile remarcabile aduse de comunitatea persoanelor cu dizabilități la nivel global. Este un prilej de a recunoaște luptele si provocările cu care se confruntă aceste persoane și de a sublinia importanța unei societăți incluzive, care să ofere acces egal la oportunități și resurse. Acest lucru înseamnă facilitarea accesului la educație, locuri de muncă adaptate, servicii medicale și sociale și o infrastructură adecvată.
  Este important să reflectăm asupra progreselor realizate în promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și să identificăm domeniile în care mai sunt necesare îmbunătățiri. Este esențial să continuam să ne implicăm pentru un mediu mai incluziv și echitabil pentru toți membrii societății noastre, în care toți se simt incluși, respectați și valorizați.
  La Centrul de zi «Christian» ne propunem să consolidăm angajamentul nostru de a crea un mediu mai accesibil, să încurajăm dialogul și să promovăm resursele și oportunitățile disponibile pentru persoanele cu dizabilități din orașul nostru“.

  Pe 1 Decembrie, iluminatul festiv din Târgu Jiu a fost deschis de către persoanele cu dizabilități de la Centrul „Christian“. De asemenea, pentru a marca ziua de 3 decembrie, un mic spectacol a fost susținut de membrii Centrului de zi.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: