spot_img
14.1 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 14, 2024
Altele
  AcasăCulturaExpoziție de icoane de vatră, icoane pe lemn și furci de tors

  Expoziție de icoane de vatră, icoane pe lemn și furci de tors

  O expoziție de artă tradițională poate fi vizitată, de astăzi, la Sala „Florin Isuf” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj. Expoziția este deschisă până pe data de 15 februarie.

  În cadrul expoziției, pot fi admirate icoane de vatră, icoane pe lemn și furci de tors.

  Creatorul obiectelor expuse este managerul CJCPCT Gorj, Pompiliu Ciolacu. Acesta a spus că privitorii pot cunoaşte mai bine icoana de vatră și de către cei care nu aveau foarte multe informații despre ea până acum.

  „Județul nostru este foarte bogat în arta tradițională și trebuie să ținem cât mai mult de obiceiurile din moși strămoși. Născut în satul Măceșu din apropierea orașului Târgu-Cărbunești (acolo unde a și făcut un muzeu al crucilor împreună cu colegii de la CJCPCT Gorj), Pompiliu Ciolacu spune că a ales, prin ceea ce face, să promoveze tradițiile și obiceiurile din străbuni“, se arată într-un comunicat de presă al CJCPCT Gorj.

  Furca de tors, simbol pentru Dragobete

  Furcile de tors sunt uneltele cele mai folosite de femeile din trecut. Etnografii precizează că furca de tors este un obiect moştenit încă din perioada precreştină, cu semnificaţii strâns legate de sărbătoarea de Dragobete. „Dintotdeauna furca de tors a avut un rol social important, fiind primul obiect făcut cadou fetei de către feciorul cu care urma să se logodească. Din punct de vedere tehnic, furca este o unealtă folosită pentru prelucrarea materiei prime (lâna) prin tors.

  Managerul CJCPCT Gorj a avut la nivel național numeroase expoziții, dar a câștigat și foarte multe premii la concursurile la care a participat. Pompiliu Ciolacu este membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din România filiala București și a publicat, până acum, două cărți având ca subiect icoana de vatră“, se mai arată în comunicatul CJCPCT Gorj.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: