spot_img
22.9 C
Târgu Jiu
luni, mai 29, 2023
Altele
  AcasăCulturaExpoziție de icoane la Muzeul Național „Constantin Brâncuși“

  Expoziție de icoane la Muzeul Național „Constantin Brâncuși“

  Vernisajul expoziţiei de artă sacră ICOANA – contribuții iconografice la tezaurul spiritual din Gorj, va avea loc miercuri, 11 ianuarie, de la ora 17.00, la Muzeul Național “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

  „Evenimentul reprezintă un proiect ambiţios de artă sacră, care îşi propune să prezinte într-o selecţie inedită reprezentări iconografice. Expoziția „Icoana” cuprinde lucrări ale artiștilor Iliana și Florin Gheorghiu, dar și icoane de vatră semnate Pompiliu Ciolacu.

  Iliana și Florin Gheorghiu sunt o familie de artisti vizuali din Târgu Jiu. Pe lângă faptul că sunt cadre didactice, Iliana și Florin au avut foarte multe expoziții la nivel național, dar și internațional ( Franța. Olanda, Austria)“, se arată într-un comunicat de presă al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj.

  Singurii artiști iconari din Gorj

  Florin Gheorghiu a primit, în 2005, premiul pentru grafică la Salonul „Vara Gorjeană“ din partea UAPR Gorj  și, în 2009, premiul pentru Iconografie în cadrul Expoziției Naționale de Artă Populară  de la Muzeul de Artă Populară al Olteniei, Craiova.

  Iliana Gheorghiu este absolventă a secției de Artă Murală a Facultății de Arte Platice, Decorative și Design a Academiei Nationale de Arta  ” George Enescu” din Iași / promoția 2002. Iliana a primit, în 2006, premiul pentru Salonul de Toamnă UAPR Gorj, în 2009, premiul  III -Iconografie Bizantină în cadrul Expoziției Naționale de Artă Populară organizat de Muzeul de Artă Populară al Olteniei, Craiova, în 2013, Premiul Artistul anului 2013  UAP Tg. Jiu și tot, în 2013, Premiul I pentru Iconografie în cadrul Expoziției Naționale de Artă Populară la Muzeul de Artă Populară al Olteniei, Craiova.

  Etnologul Pompiliu Ciolacu a descoperit pasiunea pentru icoana de vatră la vârsta de 16-17 ani și de atunci nu a renunțat la ea. Managerul CJCPCT Gorj a avut la nivel național numeroase expoziții, dar a câștigat și foarte multe premii la concursurile la care a participat împreună cu elevii de la Palatul Copiilor din Târgu Jiu. Etnologul a avut și expoziții internaționale în Polonia, Cehia și Franța, fiind trimis de Institutul Cultural Român, Muzeul Național al Satului, Muzeul Țăranului Român, Ministerul Turismului și CJCPCT Gorj.

  Cei trei sunt singurii artiști iconari din județul Gorj și contribuie prin munca lor la îmbogățirea tezaurului spiritual gorjenesc.

  Expoziția este deschisă publicului în perioada 11 ianuarie – 15 februarie 2023.

   

   

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: