Ziua Culturii Naționale, care se sărbătorește în fiecare an pe data 15 ianuarie, data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889), va fi marcată de Biblioteca Județeană „Christian Tell“ și Muzeu Național „Constantin Brâncuși“.
„Și de această dată, Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj alături de instituțiile culturale din Târgu Jiu, coordonate de Consiliul Județean Gorj și instituții de învățământ: Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu, Școala Populară de Arte ”Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu-Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu – vă întâmpină cu un program deosebit: EXPOZIȚII DE ARTĂ, TUR VIRTUAL AL MUZEULUI DE LA IPOTEȘTI, ATELIERE DE CREAȚIE PENTRU COPII, RECITAL DE POEZIE, INTERPRETĂRI INSTRUMENTAL-VOCALE, RECITAL DE MUZICĂ CLASICĂ, INTERPRETARE VOCALĂ GRUP FOLCLORIC, ”MĂRIILE GORJULUI”, LANSARE CONCURS DE ESEURI FILOSOFICE – „DESTINE CULTURALE EUROPENE”, LANSARE DE CARTE, TEATRU LECTURĂ“, se arată într-un comunicat de presă al Bibliotecii Județene.
Muzeul Național „Constantin Brâncuși” organizează miercuri, 15 ianuarie, de la ora 17,00, cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Naționale, vernisajul expoziției de pictură intitulată „Grădinile geometrului” cu lucrări semnate de Gheorghe POGAN, unul dintre cei mai cunoscuți pictori.
Curatorul expoziției este artistul ZuZu Caratănase, conf. univ. dr. habil. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, iar coordonatori de proiect, Denisa Șuță – manager Muzeul Național „Constantin Brâncuși” și artistul Ovidiu Ionescu – conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte din București.
Gheorghe POGAN s-a născut în anul 1948, la Brîznic, Hunedoara. A absolvit Institutul de Arte Plastice și Decorative „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, în anul 1972, specialitatea pictură și a debutat expozițional în 1971, fiind încununat cu Premiul Național pentru Pictură la Festivalul Național al Studenților din Academiile de Artă.
Este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România din anul 1980, a fost Președinte al Comisiei de Cenzori UAP (2016-2022) și în prezent este membru în Consiliul Director UAP (din 2022).
Pentru întreaga activitate artistică, administrativă, didactică și de creație în mai multe domenii, în anul 2019 i-a fost atribuită Indemnizația de Merit a Academiei Române.
A curatoriat secțiunea pictură la Saloanele Naționale, din 2018 până în 2022 și a fost organizator al Galei Premiilor UAP pentru anul 2021.
A avut o serie de expoziții personale atât în țară, cât și în străinătate, în orașe precum Brașov, Târgu Mureș, Hărman, Deva, București, Trier și Dresda (Germania), Lohia (Finlanda), Arras (Franța), Vicenza (Italia), participând totofată cu lucrări în expoziții de grup și colective în Franța, Italia, Austria, Belgia, Finlanda, Germania, Bulgaria. Lucrări ale lui Gheorghe Pogan se află atât în colecții de stat în România, cât și în colecții private în străinătate.