spot_img
4.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
  AcasăCulturaSingurul muzeu al portului popular gorjenesc. Ce exponate pot fi admirate

  Singurul muzeu al portului popular gorjenesc. Ce exponate pot fi admirate

   

  Singurul muzeu al portului popular gorjenesc se află în localitatea Tismana, chiar în apropiere de sediul Primăriei. În muzeul de la Tismana pot fi admirate costume vechi de peste 100 de ani.

  O echipă de specialiști din cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în frunte cu managerul CJCPCT Gorj, etnologul Pompiliu Ciolacu, a efectuat o vizită la muzeul de la Tismana, pentru a face câteva fotografii ce vor fi folosite la realizarea unor pliante și a unui album care va apărea la editura CJCPCT Gorj. „Materialele de promovarea vor cuprinde imagini ale costumelor populare cele mai reprezentative și vor fi distribuite turiștilor interesați, de către instituția noastră de cultură, dar și de către autoritățile locale“, se arată într-un comunicat al CJCPCT Gorj.

  Directorul Casei de Cultură George Coșbuc din Tismana, Florin Tantan, a precizat că se vrea ca zestrea muzeului să crească și se caută mereu costume populare tradiționale care încă mai sunt păstrate de oameni în gospodării.

  Familiile din Tismana dețin costume populare vechi

  În cadrul acestui muzeu pot fi admirate, acum, aproape 50 costume populare din diferite zone ale judeţului Gorj. Sunt costume vechi chiar şi de peste 120 de ani.
  „La unele familii din Gorj încă se păstrează multe piese din costumele populare tradiționale purtate de oameni la diferite sărbători. Unele sunt bine păstrate și pot fi expuse în muzeu, dar din păcate sunt și unele care sunt prea deteriorate“, a mai menționat Florin Tantan. Autoritățile locale au în plan să găsească un spațiu mai mare în care să păstreze costumele populare.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: