spot_img
4.6 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
  AcasăCulturaZiua Universală a Iei, la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara

  Ziua Universală a Iei, la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara

  Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara.

  Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Christian Tell”, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, instituții subordonate Consiliului Județean Gorj, și Asociația La blouse roumaine IA au deosebita onoare de a vă invita să celebrați Sânzienele, Sfântul Ioan de Vară și Ziua Universală a Iei în povestea satului gorjenesc, pe 23 și 24 iunie 2022, la Muzeul Arhitecturii Populare din Curtișoara, Gorj.

  Evenimentul ZIUA UNIVERSALĂ A IEI propune publicului o serie de activități , așadar:
  – Joi, 23 iunie 2022
  8.00- 12.00 –OBICEIUL CULESULUI DE SÂNZIENE. Evenimentul se va desfășura în satul Stroiești, comuna Arcani;
  17.00- 20.00 – ȘEZĂTOAREA SÂNZIENELOR – Muzeul Arhitecturii Populare Gorj Curtișoara; Șezătoarea este interactivă, invitații împreună cu meșterii populari își vor împleti cununițe de flori și vor asculta legendele sânzienelor povestite pe prispa casei bătrânești.
  – Vineri, 24 iunie 2022 – la Muzeul Arhitecturii Populare Gorj Curtișoara, va avea loc Sărbătoarea satului gorjenesc –Derularea evenimentului se axează pe două momente esențiale:
  08.30- 09.30- Prăznuirea NAȘTERII SF. IOAN BOTEZĂTORUL
  16.00-21.00- SĂRBĂTOAREA SÂNZIENELOR- onorarea artei populare și a păstrătorilor tradițiilor autentice românești prin:
  – Expozitii meșteșuguri tradiționale“, se arată într-un comunicat de presă al Școlii Populare de Arte Târgu Jiu.

  Concursul IA GORJENEASCĂ

  Comunitatea „La blouse roumaine“ a readus IA și cămașa tradițională în actualitate, generând una dintre cele mai importante mișcări culturale românești din ultimii ani. Andreea Diana Tănăsescu, fondatoarea comunității, a propus, în 7 ianuarie 2013, ca 24 iunie să devină Ziua Universală a Iei, odată cu sărbătoarea creștină a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și cea străveche, solstițială, a Sânzienelor și Drăgaicei. În iunie 2017, comunitatea „La blouse roumaine” a declanșat campania Give Credit, ce a devenit în scurt timp una dintre cele mai puternice mișcări internaționale de recunoaștere a originii culturale în designul vestimentar.

  „Concursul ”IA GORJENEASCĂ-cămăși tradiționale și port popular” se adresează purtătoarelor de ii și costum popular din Gorj și Diaspora și are 4 secțiuni:
  1. Cea mai reprezentativă ie-cămașă tradițională femeiască sau costum femeiesc (zona centrală a județului, precum și din zonele de interferență ale județului);
  2. Cea mai frumoasă poveste a iei/cămășii tradiționale gorjenești;
  3. Reproducere/ recuperare modele, motive și tehnici străvechi;
  4. Dor de gorj participare on-line pentru româncele care dețin, poartă și cos cu mândrie ia gorjenească, se va prezenta ia/ cămașa împreună cu povestea ei (foto sau video).
  Concurenții vor prezenta ia/ cămașa tradițională, vorbind despre proveniență, vechime, material, tehnică de cusut, categori de motive, cromatică, simbolistică. Juriul concursului va fi alcătuit din specialiști de prestigiu care, prin valoare și competență profesională, vor garanta corectitudinea clasamentului după următoarele criterii: Autenticitate, gradul de complexitate al cusăturii, starea de conservare.
  – ”ALAIUL CĂMĂȘILOR CU ALTIȚĂ”
  – HORA BOIEREASCĂ
  Intrarea este liberă, dar adresăm rugămintea tuturor participanților să includă în ținuta vestimentară ia românească!
  Toate detaliile evenimentului pot fi găsite pe site-urile și paginile de facebook ale partenerilor evenimentului!
  Vă așteptăm, cu mic, cu mare, să ne bucurăm împreună de frumoasa sărbătoare a iei și a Sânzienelor!“, a mai transmis Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu

   

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: