spot_img
9.1 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
  AcasăEconomic16 fermieri la Tomata și doar 4 la Usturoiul, în Gorj

  16 fermieri la Tomata și doar 4 la Usturoiul, în Gorj

  Foto: agrointel.ro

  Programul Tomata are un număr de 16 beneficiari în județul Gorj, unul dintre ei urmând, chiar, să iasă cu roșii pe piață, săptămâna viitoare. La programul care sprijină crescătorii de usturoi s-au înscris, însă, doar 4 gorjeni. Asta, în condițiile în care suma primită nu e fixă ca la tomate, ci nelimitată, în funcție de suprafața cultivată.

  Primele roșii produse, în acest an, de către agricultorii gorjeni care beneficiază și de ajutorul de minimis pentru tomate, vor apărea pe piață săptămâna viitoare.

  Cel care va sparge gheața este un producător din comuna gorjeană Prigoria.

  „La nivelul județului, sunt înscriși în Programul Tomata 16 fermieri, iar la 13 dintre ei s-a efectuat prima vizită, împreună cu colegii de la APIA, pentru măsurarea suprafeței care a fost declarată. Săptămâna viitoare vom merge la primul fermier care va ieși pe piață cu tomate produse în solariile din Gorj. Este un tânăr fermier din comuna Prigoria, care are două solarii.

  Anul trecut s-au înscris în acest program 11 agricultori și doar trei au fost declarați eligibili“, a spus Valentin Priporeanu, directorul Direcției Agricole Gorj.

  Condiții pentru acordarea ajutorului Tomata

  Cele mai importante condiții pe care agricultorii trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de ajutorul pentru tomate sunt următoarele:

  – să producă și să comercializeze trei tone de tomate în perioada 1 martie – 10 iunie;

  – să dețină 1.000 de metri pătrați de spațiu protejat, cu o toleranță de 50 de metri pătrați.

  „Documentele justificative sunt filele de comercializare din carnetul de producător pentru persoanele fizice și factura fiscală sau bonul fiscal pentru persoanele juridice“ a mai precizat Valentin Priporeanu, la o emisiune de la 1 Plus Tv.

  De asemenea, agricultorii mai pot primi, în plus, 1.000 de euro, dacă, în aceleași solarii, cultivă ardei, castraveți, fasole păstăi, salată, ceapă verde, spanac.

  Ciclul doi de producere a tomatelor este 15 octombrie – 9 decembrie.

  Sume nelimitate, pentru producătorii de usturoi

  Doar 4 fermieri din Gorj s-au înscris în programul de sprijinire a producerii usturoiului. Condițiile sunt:

  – să cultive minim 3.000 de metri pătrați;

  – să obțină o producție de 3 kg./metru pătrat.

  Diferența, față de Programul Tomata, este că, pentru producția de usturoi, sumele se acordă progresiv, în funcție de suprafața cultivată, ajutorul nefiind limitat.

  Foto: agrointel.ro
  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: