spot_img
20.5 C
Târgu Jiu
joi, iulie 25, 2024
Altele
  AcasăEconomicAcționarii CEO aprobă asocierea cu ALRO, pentru construirea centralei pe gaze de...

  Acționarii CEO aprobă asocierea cu ALRO, pentru construirea centralei pe gaze de la Ișalnița

  Acționarii Complexului Energetic Oltenia (CEO) aprobă asocierea cu ALRO și constituirea societății mixte, pentru a construi împreună centrala pe gaze de la Ișalnița. Asocierea se află pe ordinea de zi a ședinței acționarilor Complexului Energetic Oltenia din data de 3 noiembrie.

  Conform CEO, cota sa deținută din capitalul social al viitoarei companii de 59,9% reprezintă o contribuție de 65 de milione de euro. Investitorul selectat, Alro SA, va participa cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro. Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect. Guvernul României urmează să plătească aceste sume direct către noul SPV, în calitate de beneficiar final al Fondului de Modernizare, pe baza contractului de finanțare care va fi încheiat între SPV și Ministerul Energiei. De asemenea, proiectul va beneficia de o finanțare bancară pentru care CE Oltenia a mandatat, în august 2022, o bancă comercială importantă să acționeze în rol de aranjor al sindicalizării.

  Termenul de punere în funcțiune a centralei pe gaze de la Ișalnița este anul 2026. Va înlocui unitățile 7 și 8, ambele pe cărbune, cu o capacitate de 315 MW. ALRO – unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală, după capacitate, din Europa – a fost selectat în urma unui proces angajant de selecție organizat de CE Oltenia, pentru a construi împreună centrala pe gaze de la Ișalnița, cu o capacitate de 850 MW. Asocierea urmează să fie aprobată de organele corporative ale celor două companii. Proiectul Ișalnița face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a 2 centrale pe gaze și a 8 parcuri fotovoltaice, în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!